De Nederlandse tennissers kunnen komend weekeinde middels een zege op Tsjechië in de Davis Cup een record evenaren met een derde overwinning op rij in de landencompetitie.

Het team van captain Jan Siemerink won afgelopen jaar in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone van Roemenië en Oostenrijk. Daardoor speelt Nederland sinds 2009 weer in de wereldgroep.

In een ver verleden zegevierden de Oranje-tennissers al eens drie keer achter elkaar tegen Tsjechoslowakije, Zweden en Brits-Indië (1925) en Ierland, Hongarije en Oostenrijk (1928).

Deze eeuw boekte Oranje drie zeges op rij, tegen Oezbekistan, Spanje en Duitsland (2000/2001) en Zuid-Korea, Macedonië en Portugal (2008).

Medio september 2012 verloor Nederland voor het laatst in de Davis Cup, met kopman Roger Federer en Stanislas Wawrinka toonde Zwitserland zich met 3-2 te sterk.

Het contrast met tegenstander Tsjechië is groot. De titelverdediger jaagt in Ostrava op de tiende achtereenvolgende overwinning in Davis Cup-verband.

De laatste keer dat de Tsjechen onderuit gingen in de landencompetitie was in 2011, in de eerste ronde tegen Kazachstan.