Igor Sijsling is er dinsdag niet in geslaagd de tweede ronde van de Australian Open te bereiken. De Amsterdammer was in Melbourne niet opgewassen tegen de 17-jarige Australiër Thanasi Kokkinkakis: 7-6 (4), 0-6, 7-6 (3), 6-2.

Kokkinakis werd als nummer 570 van de wereld met een wildcard toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Hiermee zijn na twee dagen alle Nederlanders al uit het enkelspel verdwenen.

Robin Haase gaf dinsdag geblesseerd op tegen de Amerikaan Donald Young. Kiki Bertens en Jesse Huta Galung werden maandag al uitgeschakeld.

Kokkinakis kon goed mee met het tempo van Sijsling in het begin van de partij en won de eerste set in de tiebreak met 7-4.

In het tweede bedrijf leek het duel te kantelen in het voordeel van de Nederlander. Sijsling, die bijna vijfhonderd plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, won zes games op rij en bracht de stand op 1-1 in sets.

Kramp

Kokkinakis herpakte zich in de derde set. Opnieuw moest een tiebreak de beslissing brengen en trok de debutant op het hoogste niveau aan het langste eind: 7-3.

De jonge Australiër kampte met fysieke problemen in de vierde set en had zichtbaar moeite met lopen en serveren. Sijsling bleef fout op fout stapelen en kon niet profiteren van de kramp bij Kokkinakis.

De Australiër liep snel uit naar 3-1. Bij de stand van 5-2 benutte Kokkinakis zijn eerste wedstrijdpunt. Hij neemt het in de volgende ronde op tegen Rafael Nadal, die zijn tegenstander Bernard Tomic zag opgeven.

570

Sijsling zei na afloop dat Kokkinakis een hogere ranking op de wereldranglijst zou moeten hebben. "Deze jongen hoort geen 570 te staan. Hij is een jonge jongen, die nog wat tijd nodig heeft", zei Sijsling. "Van te voren wist ik al van zijn niveau, doordat ik hem in Brisbane al goed had zien spelen".

Sijsling had het zwaar op de baan. "Het was een pittig potje. Ik denk dat ik oké speelde, maar dat mijn tegenstander op de belangrijke momenten iets beter was. Ik kreeg ook last van fysieke problemen. Ik probeerde het te verbergen toen ik zag dat hij last kreeg van kramp. Op dat moment, halverwege de vierde set, had ik daarom nog het gevoel dat ik kon winnen."