Robin Haase heeft dinsdag op moeten geven in de eerste ronde van de Australian Open.

De Hagenaar kampte met fysieke problemen in zijn partij tegen de Amerikaan Donald Young.

Bij de stand van 6-7 (4), 7-6 (2), 6-2 en 1-0 voor Young moest Haase de strijd staken in het hete Melbourne.

Haase moest diverse keren languit op de baan gaan liggen en kon alleen nog maar uit stand serveren.

De Nederlander was nog wel goed begonnen aan de partij. Hij kwam in de eerste set na een break met 5-4 voor. Haase liet Young daarna nog wel terugkomen, maar in de tiebreak trok hij de set toch naar zich toe. 

Ook de tweede set moest werd beslist door een tiebreak. Dit keer was de Amerikaan daarin de beste.

Na de tweede set moest Haase aan zijn rug behandeld worden door een fysiotherapeut. Halverwege de derde set moest de fysiotherapeut opnieuw de baan op komen voor de Nederlander. Dit keer had hij ook last van zijn kuit.

Toen serveren in de vierde set fysiek niet meer mogelijk bleek, besloot Haase zijn Amerikaanse tegenstander een hand te geven.

Oververhitting

In Melbourne is het zo'n veertig graden. De organisatie probeert oververhitting zoveel mogelijk te voorkomen door handdoeken met ijs en liters water beschikbaar te stellen.

Young, de nummer 91 van de wereldranglijst, treft in de volgende ronde de Andreas Seppi. De Italiaan was in vijf sets te sterk voor de lokale favoriet Lleyton Hewitt.

Haase komt voor het derde jaar op rij niet voorbij de eerste ronde in Australiè. Vorig jaar moest hij zijn meerdere erkennen in Andy Murray en in 2012 was Andy Roddick te sterk.