Andy Murray weet niet of hij fit genoeg is om te kunnen meestrijden om de titel bij de Australian Open die maandag van start gaat.

"Op dit moment voelt het winnen van de titel als heel ver weg", zei de Brit zaterdag op een persconferentie in Melbourne.

"Ik weet ook niet hoeveel wedstrijden ik nodig heb om me weer 100 procent fit te voelen. En hoe ik me voel na een vijfsetter bij veertig graden Celsius. Dat heb ik immers lang niet gedaan."

Drievoudig Australian Open-finalist Murray won in 2012 de US Open en vorig jaar was hij op Wimbledon de sterkste. Maar Down Under wordt hij dit jaar door zijn fysieke gesteldheid niet tot de topfavorieten gerekend.

De Schot onderging in september een rugoperatie en maakte eind december pas zijn rentree bij een demonstratietoernooi in Abu Dhabi. "Ik moet nu ook niet teveel van mezelf verwachten. Geduldig zijn. En dan weet je het maar nooit."

"Ik heb de afgelopen tijd immers wel genoeg getraind. Als ik op een of andere manier kan groeien in het toernooi, me elke dag beter voel, kan ik wellicht de verwachtingen bijstellen."

Soeda

Op basis van de loting lijkt de 26-jarige Murray ook de kans te krijgen om te groeien in het eerste Grand Slam-toernooi van 2014. In de eerste ronde wacht de Japanner Go Soeda, de nummer 112 van de wereld.

Bij winst stuit Murray op de winnaar van een partij tussen twee qualifiers. Toch wil hij niet te ver vooruit kijken.

"Ik heb zo weinig wedstrijden gespeeld de afgelopen maanden. Dan kijk je niet over een wedstrijd heen, wie de tegenstander ook is."

Bekijk het speelschema van de Australian Open

Lees ook: Top 8 kanshebbers Australian Open mannen