Roger Federer is ervan overtuigd dat zijn trainingsarbeid van de afgelopen periode zich snel zal uitbetalen. De 32-jarige Zwitser kon vorig jaar niet imponeren en zakte naar de zesde plaats op de wereldranglijst.

"Ik heb waarschijnlijk harder getraind dan de spelers die boven mij staan op de ranglijst", vertelt Federer aan The Independent.

"Zij speelden allemaal demonstratiewedstrijden, zoals ik vorig jaar heb gedaan. Nu ben ik in het voordeel. Het is lang geleden dat ik een maand heb kunnen trainen."

Federer, die in december onder anderen trainde met Robin Haase in Dubai, verwacht dat hij nog niet op zijn best is op de Australian Open, het Grand Slam-toernooi dat maandag begint.

"Ik denk dat ik op de weg terug ben, maar ik vermoed dat ik pas in maart, april mijn topniveau haal. Doelstellingen heb ik nog niet. Ik hoop gewoon zo goed te spelen dat ik weer toernooien kan winnen."

Gedurende minimaal tien weken zal voormalig wereldtopper Stefan Edberg fungeren als trainer van Federer.

"Ik ben heel geïnspireerd en gemotiveerd. Dit is een bijzondere situatie voor me, Edberg is waarschijnlijk de speler die ik het vaakst in actie heb gezien toen ik opgroeide."