Richard Krajicek was net als twee jaar geleden in beeld om voorzitter te worden van de ATP,  maar koos ervoor om nog drie jaar directeur te blijven van het ABN Amro World Tennis Tournament.

"Dat is een hele bewuste keuze geweest. Ik had een goede kans om ATP-voorzitter te worden, maar dat is een hele andere job, waarbij je veel moet reizen. Dat zie ik nu niet zitten. Ik heb nu ook een hele mooie baan", aldus Krajicek vrijdag op een persbijeenkomst.

De voormalig Wimbledon-winnaar is sinds 2004 directeur van het ATP-toernooi. Ook hoofdsponsor ABN Amro en speellocatie Ahoy maakten donderdag bekend tot en met 2017 aan het toernooi verbonden te blijven.

Krajicek legde voor de 41e editie van het toernooi dat op 10 februari begint geen absolute topper vast, zoals de afgelopen twee jaar wel het geval was met Roger Federer. Dat is deels een bewuste keuze geweest.

"Toen we Federer naar Rotterdam haalden, bleef er weinig over van ons budget voor andere spelers. Dat geld hebben we dit jaar kunnen gebruiken om een brede top naar Ahoy te kunnen halen. We hebben nu zeven spelers uit de top twaalf van de wereld", zegt Krajicek over het deelnemersveld met onder anderen titelverdediger Juan Martin Del Potro en Tomas Berdych.

Verwijt

Krajicek kreeg van Novak Djokovic te horen dat hij liever rust neemt vlak na de Australian Open. Rafael Nadal verkiest net als de Nederlander Robin Haase de graveltoernooien in Zuid-Amerika boven het indoortoernooi in de Maasstad.

"Andy Murray heb ik bewust niet gevraagd voor dit jaar, omdat hij net terug is van een blessure en het nog maar de vraag is hoe zijn rentree uitpakt. Ook Federer heb ik niet benaderd. Vorig jaar verloor hij in de kwartfinale en wie weet hoe hij dit jaar zou spelen. Ik wil mezelf niet achteraf het verwijt kunnen maken dat ik had kunnen weten dat hij niet helemaal in vorm is."

Krajicek heeft nog een derde en laatste wildcard te vergeven voor het toernooi. Pas een paar dagen voor het begin zal de directeur daar een beslissing over nemen. Eerder kregen de Nederlanders Igor Sijsling en Thiemo de Bakker via een wildcard al toegang tot hoofdschema.

Mogelijk kiest hij met Jesse Huta Galung voor een derde Nederlander. "Het liefst zou ik die wildcard aan een jong Nederlands talent geven, maar dat zit er op dit moment gewoon niet in. Mogelijk wordt het nu Huta Galung of een speler die verrast op de Australian Open."

Uitstapje

Krajicek vindt het jammer dat Haase niet naar Rotterdam komt. "Ik snap als oud-tennisser dat hij nu een keer kiest voor de toernooien in Zuid-Amerika, maar ik hoop wel dat het een eenmalig uitstapje is. Het zou jammer zijn als we hem voorgoed kwijt zijn. Hij is altijd een belangrijk onderdeel van het toernooi."

De directeur hoopt dat zijn toernooi ooit kan uitgroeien tot Masters-toernooi, waar het nu nog tot de lagere ATP-500 categorie behoort. "Daarbij zijn we nog steeds afhankelijk van het indoortoernooi in Parijs dat ieder jaar in november plaatsvindt. Als zij de licentie zat zijn, willen we die graag overnemen."