De Australian Open is, afgaande op de recente resultaten, het één na minst geliefde Grand Slam-toernooi van de Nederlandse tennissers.

De Nederlandse mannen behaalden in de periode 2004-2013 acht overwinningen in het enkelspel. Aangezien de vrouwen in het voorbije decennium vijf zeges boekten, komt het totaal uit op dertien overwinningen.

Alleen op de US Open presteerden de Nederlanders in de recente historie nog zwakker met bij elkaar opgeteld elf zeges. Ter vergelijking: op de zomerse Grand Slams Roland Garros en Wimbledon zegevierde er in de voorbije tien jaar 21 keer een Nederlander.

Ook als wordt gekeken naar de eindstations van alle Nederlanders sinds 2004 gooien 'we' geen hoge ogen op de Australian Open. Als een eerste ronde telt voor één punt, een tweede ronde voor twee punten (enzovoort), dan scoorden de Nederlandse mannen en vrouwen in de voorbije tien jaar 41 punten in Melbourne.

Op Roland Garros bedroeg de score 54 punten, op Wimbledon 48 punten. De US Open blijkt Nederlanders nog minder goed te liggen dan de Australian Open gezien de score van 34 punten.

Schalken

Sjeng Schalken was in het afgelopen decennium de enige Nederlandse man die de derde ronde overleefde op de Australian Open, in 2004. Tien jaar geleden strandde de Limburger in de achtste finales tegen Andy Roddick.

De beste Nederlandse vrouw sinds 2004 was Michaëlla Krajicek met haar derde ronde in 2006. Geen enkele andere Nederlandse tennisster slaagde er in de laatste tien jaar in om meer dan één keer te winnen tijdens dezelfde editie van de Australian Open.

Afgelopen jaar boekte Nederland overigens vier overwinningen in Grand Slam-verband. 2013 was daarmee het slechtste seizoen sinds 2008 en 2009, toen de Nederlandse spelers slechts eenmaal triomfeerden in een 'major'.