Novak Djokovic blikte maandagavond na zijn overwinning op Rafael Nadal in de finale van de ATP World Tour Finals al weer vooruit op het nieuwe seizoen.

"Dit is een heel mooi succes in de aanloop naar 2014. Ik ben extra gemotiveerd en geïnspireerd om straks weer keihard aan het werk te gaan om mijn spel verder te verbeteren", meldde de Serviër na zijn 6-3, 6-4 zege.

Djokovic, die de zevende speler werd die het prestigieuze eindejaarstoernooi minimaal drie keer op zijn naam schreef, beseft dat hij op topniveau moet blijven presteren om Nadal volgend jaar af te troeven.

"We maken elkaar beter, in die zin dat we het beste in elkaar naar boven halen. Door die strijd ben je verplicht je spel te verbeteren. Rafael heeft bijvoorbeeld heel veel progressie geboekt op hardcourt. Hij staat veel dichter bij de baseline en gebruikt zijn forehand heel goed. Bovendien brengt hij veel spelers in moeilijkheden nu hij efficiënter is gaan serveren."

Nadal, die het jaar ondanks de nederlaag afsluit als nummer één, vond dat zijn opslag op het moment suprême juist niet liep.

"De service was een van de dingen die het verschil maakte. Op dit soort banen is de eerste bal heel belangrijk en bij hem was het steeds meteen raak, bij mij niet. In de eerste drie games speelde hij veel beter, daarna zag ik niet meer zoveel verschil."

Nadal heeft nog nooit de ATP World Tour Finals gewonnen, de enige prijs van importantie die ontbreekt op zijn erelijst.