Roger Federer plaatste zich woensdagavond dankzij een zege op Kevin Anderson in Parijs voor het twaalfde jaar op rij voor de ATP World Tour Finals.

In tegenstelling tot de afgelopen jaren moest de Zwitser tot diep in oktober op punten jagen om kwalificatie af te dwingen voor het lucratieve slotevenement.

"Ik ben nu gewoon heel blij dat ik het gehaald heb. Na een paar lastige maanden is het een hoogtepunt om deel te nemen aan de ATP World Tour Finals, dat is elk jaar weer een belangrijk doel voor me", meldde Federer na zijn overwinning in twee sets (6-4 en 6-4) op Anderson.

Zondag verloor Federer in de finale van zijn 'thuistoernooi' in Basel van Juan Martin Del Potro. "De laatste weken zijn zwaar geweest. Volgens mij ben ik elke wedstrijd wel een keer gebroken. Het gaat echt om details, het maakt veel uit of je wel of niet wordt gebroken."

"Dit jaar heb ik een paar moeilijke momenten gehad, steeds moest ik terugkeren. Ik voel in elk geval dat het nu beter gaat dan vorige week in Basel."

Rafael Nadal, Novak Djokovic, David Ferrer, Del Potro en Tomas Berdych kwalificeerden zich al in een eerder stadium voor het eindejaarstoernooi dat maandag begint in Londen.

Stanislas Wawrinka en Richard Gasquet hebben de andere tickets momenteel in handen, maar Milos Raonic is ook nog altijd in de race.

Federer is met zes eindzeges recordhouder op de ATP World Tour Finals.

Lees ook: Federer en Nadal proberen trend te doorbreken in Londen