Igor Sijsling en zijn coach Joaquin Muñoz zijn uit elkaar. De Amsterdammer, die dit jaar de derde ronde op Wimbledon haalde, kwam er financieel niet uit met de Spanjaard.

Door Charlie Bootsman

"We zijn vorige week gestopt omdat we niet uit de financiën kwamen. Dat was lastig omdat ik wel graag door wilde en hij denk ik ook wel", laat Sijsling vanuit Parijs aan NUsport weten.

"In principe kan ik hem wel betalen, maar dan hangt het er vanaf hoe lang en wat ik vind dat de dingen waard zijn. Het is de vraag of het realistisch is wat er gevraagd wordt."

De 26-jarige Sijsling werkte sinds februari 2012 samen met Muñoz, die hem naar de top honderd van de wereldranglijst loodste. De huidige nummer zeventig van de wereld gaat nu op zoek naar een Nederlandse coach.

"Die hoop ik voor januari te vinden. Ik heb al wat mensen op het oog, maar dat is nog niet concreet. Er is niet zo heel veel keus, dus ik moet kijken naar degenen die bij mij passen. Er blijft maar een handjevol mannen over."

Top vijftig

In het begin van de samenwerking deelde Sijsling zijn coach nog met Thomas Schoorel. Het duo werd op dat moment financieel ondersteund door de bond. Schoorel raakte even later geblesseerd en Sijsling ging al snel alleen met Muñoz verder, dit jaar zonder hulp van de KNLTB.

Onder zijn leiding drong Sijsling door tot de laatste 32 op Wimbledon, waar een opgave door ziekte zijn opmars stokte. Een week later haalde hij met 55 zijn hoogste plek op de ATP-ranking. "We hebben vorige week een evaluatie van het jaar gemaakt en we kwamen er niet helemaal uit. Dat was een moeilijk verhaal."

Sijsling wil met een nieuwe coach wel de stap naar de top vijftig maken. "Dit was een redelijk tot goed jaar, maar in mijn ogen kan het beter. Ik moet nog beter naar mijn lichaam luisteren en ik wil gewoon beter worden op alle fronten. Ik heb nu het hele jaar kunnen spelen en daar ben ik wel tevreden over."

Ongelukkig

Toch verliep 2013 niet zonder problemen voor Sijsling. Door een knieblessure en ziekte moest hij de toernooien van Rome, Monte Carlo en Valencia laten schieten. Bij de Davis Cup-ontmoeting met Oostenrijk ontbrak Sijsling in september omdat hij niet lekker in zijn vel zat.

"Ik werd een paar keer ziek, maar weet niet zo goed waardoor dat kwam. Toch heb ik dat liever dan een chronische blessure die me drie maanden aan de kant houdt. Het viel een paar keer erg ongelukkig, zeker op Wimbledon. Nu ben ik wel fris, heb ik niet het gevoel dat het jaar al ten einde is."

Sijsling sluit volgende week het seizoen af met een challenger in Bratislava en dubbelt nog bij het Masters-toernooi in Parijs, waar hij maandag in de openingsronde verloor van Marin Cilic. Dan volgt een korte vakantie en in december zal hij in ieder geval zijn titel verdedigen bij de KNLTB Tennis Masters in Rotterdam.

Vorig jaar moest Sijsling zich een paar weken voor dat evenement laten opereren aan zijn voorhoofdsholtes, waar hij vaker last van heeft. Halverwege het jaar kreeg hij van de ITF toestemming om daar antibiotica voor te gebruiken. Nu is een operatie niet noodzakelijk. "Die poliepen blijven terugkomen, maar het valt wel mee."