Zijn rentree in het Spaanse Davis Cup-team komt voor Rafael Nadal op een slecht moment.

De dertienvoudig Grand Slam-winnaar wil graag dit jaar nog de eerste plaats van Novak Djokovic overnemen op de wereldranglijst.

Tijdens de komende toernooien op hardcourt in Azië verwacht de nummer twee van het klassement zijn aanval te kunnen afronden.

Maar eerst wacht Oekraïne komend weekeinde in Madrid in de play-offs voor een plaats in de wereldgroep. Op gravel nog wel, amper vier dagen na zijn geslaagde machtsgreep op hardcourt bij het US Open in New York.

''Het liefst zou ik nu mentaal en fysiek herstellen om me helemaal voor mijn trip naar Azië op te laden'', bekende Nadal, die in 2011 voor de laatste keer actief was in de Davis Cup.

''Maar een paar maanden geleden heb ik mijn komst al toegezegd. Dus ik zal er bij zijn in Madrid.''

Verplicht

Nadal, die Djokovic in de finale in New York versloeg, gaf aan dat hij zich verplicht voelt om Spanje te helpen in de wereldgroep te blijven.

''Maar voor mij persoonlijk is het niet zo handig om nu even van ondergrond te wisselen. Bovendien voel ik mij momenteel een beetje leeg van binnen. Maar Spanje behoort op het hoogste niveau in de Davis Cup actief te blijven. Dat verdienen wij op basis van onze huidige rol in het mondiale tennis en op basis van onze prestaties in het verleden.''

De Spaanse captain Alex Corretja weet nog niet of hij Nadal meteen vrijdag voor het enkelspel zal inzetten. Tommy Robredo en Fernando Verdasco zouden de honneurs kunnen waarnemen waarna dan de Spaanse kopman alleen nog in actie dient te komen bij een onverwachte voorsprong voor Oekraïne.