Rafael Nadal miste twaalf maanden geleden nog de US Open als gevolg door een knieblessure. Maandagavond werd hij na zijn zege op Novak Djokovic gehuldigd als winnaar.

"Dit succes is ongelooflijk", aldus de Spanjaard na afloop bij de ceremonie. "Ik had dit nooit verwacht. Ik ben heel blij met wat ik heb."

"Ik houd echt van de competitie, ik houd van de sport. Ik droom er mijn hele loopbaan al van om dit soort wedstrijden te spelen. Ik geniet van elk moment. Ik weet dat dit niet eeuwig zal duren, over een paar jaar heb ik geen kans meer."

Nadal wilde zijn team betrekken in het succes. "Dit was het meest emotionele seizoen uit mijn loopbaan. Er zijn veel mensen geweest die me in die zware tijden hebben geholpen."

"Dankzij hen heb ik kunnen blijven werken. Als je dagelijks naar de sportschool gaat en geen resultaten ziet, verlies je een beetje energie. Het was beslissend dat zij bij me waren.''

Doelen

De Spanjaard weigerde zich uit te laten over zijn doelen voor de toekomst. Met inmiddels dertien Grand Slam-titels op zak kan hij wellicht een aanval doen op het record (zeventien) van Roger Federer.

"Laat me eerst hiervan genieten. Ik heb nu al veel meer bereikt dan ik dacht. Ja, het klopt dat ik dit ook al zei nadat ik veel minder Grand Slams had gewonnen. Ik probeer gewoon om competitief te zijn, dan krijg je altijd wel kansen."

Nadal denkt wel dat het bijna onmogelijk is om in één jaar alle Grand Slam-toernooien te winnen.

"De beste spelers staan er tegenwoordig altijd. Dus dat betekent dat je altijd weer op honderd procent moet zijn om te winnen van Djokovic, Roger Federer, Andy Murray of David Ferrer."