Novak Djokovic acht de kans groot dat Rafael Nadal aan het einde van dit jaar de eerste plaats op de wereldranglijst bezet.

"Hij heeft veel meer kansen dan ik op de eerste plaats", meldde de Serviër maandagavond na zijn nederlaag in de finale van de US Open tegen de Spanjaard. "We zullen zien, het jaar duurt nog lang, ik ga me nu voorbereiden op de toernooien in Azië."

Nadal heeft in 2013 geen punten meer te verdedigen, terwijl Djokovic vorig jaar sterk eindigde.

De nummer één van de wereld beseft dat hij de zege in New York liet liggen in de derde set. "Ik dicteerde zeker in de eerste vier, vijf games het spel. Heel teleurstellend dat ik op de cruciale momenten onnodige fouten maakte en stom dat ik twee keer mijn service inleverde. Opeens stond hij met 2-1 in sets voor."

Op 4-4 in de derde set kreeg Djokovic het niet voor elkaar door de opslag van Nadal te gaan, ondanks een 0-40 voorsprong. "In die game kon ik er niet zoveel aan doen. Hij serveerde goed en kwam naar het net om het af te maken."

"Ik verdiende het niet om te winnen. Mijn momentum liep van halverwege de tweede set tot aan het eind van de derde set. Ik benutte de kansen niet. Op de belangrijke momenten speelde hij beter."

Ongelooflijk

Djokovic noemt Nadal zonder twijfel 'een van de beste spelers aller tijden'. "Het is ongelooflijk dat iemand van 27 jaar dertien Grand Slam-titels heeft gewonnen. Iedereen moet respecteren wat hij heeft bereikt in zijn loopbaan."

De Serviër kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn Grand Slam-jaar. "Het is mooi dat ik mijn beste tennis speelde op de belangrijkste toernooien, maar ik had graag nog één Grand Slam extra gewonnen (Djokovic won 'alleen' de Australian Open, red.), zeker omdat ik twee finales heb verloren."