Rafael Nadal heeft voor de tweede keer in zijn carrière, na 2010, de US Open gewonnen. 

Dat ging maandagavond in New York ten koste van de als eerste geplaatste Novak Djokovic, de aanvoerder van de wereldranglijst. De Spanjaard versloeg de Serviër overtuigend in vier sets: 6-2, 3-6, 6-4 en 6-1.

De boeiende finale, met heel vaak tennis van een zeldzaam hoog niveau, duurde drie uur en twintig minuten. Voor Nadal was het zijn dertiende Grand Slam-titel. De meeste (acht) veroverde hij op het gravel van Roland Garros.

Nadal begon voortreffelijk. Al in de derde game brak hij de opslag van Djokovic met een formidabele forehand. De mondiale nummer twee was in de eerste set in alle opzichten beter.

Hij vloog over de baan, was geconcentreerd, wisselde zijn hoge topspinslagen en trage slice backhands af met fel en hard aanvalsspel en bovenal, hij maakte weinig onnodige fouten.

Djokovic kreeg geen enkel breakpoint in die fase. Hij kon onvoldoende variëren en moest erop vertrouwen dat het mee zou zitten in de lange rally's. Valse hoop tegen een sublieme Nadal, die nog een break pakte en de set overtuigend binnenhaalde.

54 slagen

De Serviër schakelde in de tweede set een tandje bij en ging na een rally van liefst 54 slagen door de opslag van Nadal. De Spanjaard brak direct terug, maar had geen antwoord op een volgende break van de nummer één van de wereld, die de set zou binnenslepen. 

Het nieuwe evenwicht werd al meteen in de derde set licht verstoord door een break van Djokovic. Die kon dat voordeel niet lang koesteren. Hij kreeg Nadal ook met verrassender spel niet zomaar op de knieën, laat staan knock-out. De Spanjaard knokte zich terug, kreeg het lef van twee uur eerder terug en kwam langszij.

Op 4-4 leek Djokovic af te stevenen op een cruciale break. Hij verzuimde echter toe te slaan vanaf 0-40, waarna hij in de game daarop zélf werd gebroken door Nadal. Dat kostte hem de setwinst.

Ongeslagen

De vierde set begon met volop breakpoints over en weer. Een vermoeide Djokovic kon echter niet meer mee met het tempo van Nadal, die bijna elke bal terugsloeg en juichend op de baan viel na het winnende punt.

Nadal heeft in 2013 al zijn 22 wedstrijden op hardcourt in winst omgezet. Hij won bovendien tien van zijn twaalf finales. Op de wereldranglijst staat Djokovic nog steeds eerste, maar de Spanjaard komt steeds dichterbij.