Dinsdag is Data Dag bij NUsport. Wekelijks verschijnt in deze rubriek een achtergrondartikel aan de hand van sportstatistieken. Deze keer kijken we, in samenwerking met Infostrada Sports, naar de prestaties van Nederlanders op de Grand Slams naar aanleiding van het demasqué op de US Open.

Hoewel Nederland vier deelnemers leverde aan het hoofschema, slaagde geen van hen (Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Kiki Bertens) erin de tweede ronde te bereiken in New York.

Deze magere resultaten passen in het matige jaar dat Nederland beleefde op de Grand Slams. Slechts vier zeges boekten de Nederlandse tennissers - mannen en vrouwen - dit jaar in het enkelspel van de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open. Dat is het op één na slechtste resultaat sinds 2000, de periode die is onderzocht.

Igor Sijsling zorgde voor 75 procent van de overwinningen, voor de andere zege was Haase verantwoordelijk. De Nederlandse vrouwen leden in 2013 alleen maar nederlagen op de Grand Slams.

Het Nederlandse tennis leek nochtans bezig aan een renaissance; in 2011 en 2012 vierden de Nederlandse spelers respectievelijk twaalf en dertien zeges op de 'majors'. Dat was een flinke verbetering ten opzichte van 2009. In dit rampjaar wonnen de Oranje-tennissers slechts eenmaal op het hoogste podium, Arantxa Rus op Roland Garros.

De beste jaren voor Nederland op de Grand Slams sinds de eeuwwisseling waren 2000, 2003 en 2002. In het 'millenniumjaar' kwamen de Nederlandse spelers uit op 25 zeges, mede dankzij Sjeng Schalken en Richard Krajicek.

Ook in 2003 (22 overwinningen) en 2002 (21) rondde Nederland de kaap van twintig zeges op het hoogste niveau.

Favoriete Grand Slam

Sinds 2000 presteerde Nederland het best op Wimbledon met 49 overwinningen. De 2002-editie van het grastoernooi is met elf zeges tot nu toe Nederlands beste Grand Slam-toernooi deze eeuw.

Op Roland Garros en de US Open vierde Nederland in de afgelopen veertien jaar respectievelijk 38 en 37 triomfen. Nederlandse tennissers komen het minst uit de verf op de Australian Open met 24 zeges.

Rest de vraag hoe uniek het was dat Nederland zegeloos bleef op de US Open. Niet bepaald: het was al de achtste keer sinds 2000 dat de voltallige Oranje-delegatie na de eerste ronde afdroop op een Grand Slam-toernooi.

Graphic: Infostrada Sports