Marcella Mesker verzorgt vanaf de US Open het tenniscommentaar voor de NOS op radio en tv. En dagelijks beantwoordt ze vragen van NUsport. 

De vrouwenfinale bij de US Open is een herhaling van die van vorig jaar: Serena Williams tegen Victoria Azarenka, de nummer één van de wereld tegen de nummer twee. Azarenka had vorig jaar de titel voor het grijpen, maar verloor toch nog. Zie je haar dit keer revanche nemen?
"De finale gaat in elk geval tussen de twee beste tennissters van dit moment. Wat voor Azarenka een groot mentaal verschil is met de finale van vorig jaar: dit jaar heeft ze twee van de drie onderlinge ontmoetingen met Serena Williams gewonnen, waaronder die vlak voor de US Open in Cincinnati. Een jaar terug kon ze alleen maar terugvallen op nederlagen. Dat ze weet dat ze van Williams kan winnen in finales is heel belangrijk voor Azarenka. Bovendien knapt er soms iets in het hoofd van Serena als het spannend wordt. Dat zagen we in de kwartfinale van de Australian Open, toen ze verloor van Sloane Stephens. En op Wimbledon in de vierde ronde tegen Sabine Lisicki. Ze won dit jaar alleen Roland Garros, het is al een paar maal op cruciale momenten mis gegaan met Serena."

"Toch vind ik dat Williams de betere speelster is. Bij de US Open lijkt ze ook wat beter in vorm dan haar tegenstandster in de finale. Azarenka heeft al een paar keer geworsteld, onder meer tegen Ana Ivanovic in de kwartfinale. Het valt me op dat ze dit toernooi vaak moet terugvallen op haar tweede service. Het is te hopen voor haar dat dit tegen Serena niet het geval is, want die vreet hem op. Wat wel weer voor Azarenka spreekt, is dat ze die winnaarsmentaliteit heeft. Zelfs als het wat minder gaat, weet ze door te blijven vechten en een wedstrijd toch om te keren. Dat is bijzondere kwaliteit."

Zijn ze dichter bij elkaar gekomen wat niveau betreft?
"Ze zijn allebei beter geworden in vergelijking met een jaar terug. Azarenka heeft aan haar fitheid gewerkt, lijkt te hebben gekeken naar de manier waarop Novak Djokovic en Andy Murray werken. Serena is echt een veel betere speelster dan een jaar terug. Sinds zij met Patrick Mouratoglou werkt is haar spel veel gevarieerder. Het grote verschil tussen de twee is en blijft de opslag. Die van Serena is fenomenaal, de beste in het vrouwencircuit. Die van Azarenka is beduidend minder. En de tweede service van haar is ronduit zwak."

Williams en Azarenka zijn duidelijk de twee beste tennissters van dit moment. Zie jij nog andere vrouwen bij hen aansluiten?
"Maria Sjarapova in topvorm kan zich bij hen voegen, maar zij valt de laatste tijd tegen. Maar verder denk ik dat Serena en Azarenka de komende tijd de dienst uit blijven maken. Er zijn wel een paar grote talenten aan het doorbreken, die zich in de toekomst bij hen kunnen voegen. Sloane Stephens is de eerste die de stap moet kunnen maken, maar dat zie ik haar nog niet binnen een jaar doen. Verder heb je meiden als Madison Keys en Eugenie Bouchard van wie ik veel verwacht in de toekomst. Kijk, Serena wordt ook een jaartje ouder. Beter zal ze nu toch echt niet meer worden. Het zal voor haar al een hele klus zijn om dit niveau vast te houden."

Wat is jouw prognose voor de vrouwenfinale?
"Serena wint in twee sets."

Ook wedkantoor Unibet denkt dat Serena Williams zal zegevieren in de eindstrijd van de US Open.