Thiemo de Bakker heeft vrijdag in Bastad de halve finale van het Zweeds Open bereikt. De Nederlander schakelde op het ATP-toernooi verrassend Tomas Berdych uit.

De Bakker was in de kwartfinale in twee sets te sterk voor de nummer zes van de wereld: 7-5 en 7-5.

Berdych had vanaf het begin van de partij moeite zijn servicegames te houden en was dan ook de eerste die zich liet breaken. 

De Bakker vergat na 3-2 door te drukken en leek de set op 3-5 aan de Tsjech te moeten laten. Die liet vervolgens na het eerste bedrijf uit te serveren, verloor tweemaal op rij zijn service waarna de Bakker wel koel bleef en zich naar 7-5 sloeg.

Breakkansen Berdych

In de tweede set waren beide spelers opnieuw aan elkaar gewaagd, met het verschil dat de breaks schaars waren. Vooral De Bakker toonde zich mentaal sterk, in totaal werkte hij liefst tien van de twaalf breakkansen van Berdych weg. Het tweede bedrijf leek uit te lopen op een tiebreak, tot De Bakker in de elfde game de beslissing forceerde.

De Bakker, momenteel de nummer 104 op de wereldranglijst, staat voor de derde keer in zijn loopbaan in de halve finale van een ATP-toernooi. 

Eerder deed hij dat in 2010 in Barcelona en New Haven. Voor een plaats in de eindstrijd neemt hij het op tegen Carlos Berlocq uit Argentinië, die de Spanjaard Albert Ramos in drie sets uitschakelde.

Berlocq

De Bakker neemt het in de halve eindstrijd van het graveltoernooi op tegen Carlos Berlocq uit Argentinië, die de Spanjaard Albert Ramos in drie sets uitschakelde.

De Zuid-Hollander klopte in de tweede ronde van het ATP-toernooi al de als zesde geplaatste Serviër Viktor Troicki: 6-4, 4-6 en 7-6 (6).