Patrick Rafter doet aan het eind van dit jaar mee aan de AFAS Tennis Classics, het jaarlijkse evenement voor oud-spelers.

Door Jasper Boks

Dat maakten de toernooidirecteuren Jacco Eltingh en Paul Haarhuis donderdag bekend.

Het is de eerste keer dat de veertigjarige Australiër zijn opwachting maakt op de AFAS Tennis Classics.

Ook Goran Ivanisevic, van wie Rafter in 2001 de finale van Wimbledon verloor, Mats Wilander, Richard Krajicek en Haarhuis zelf doen mee aan het toernooi.

Het is nog niet bekend wie de zesde deelnemer in Apeldoorn wordt. De AFAS Tennis Classics worden gehouden tussen 28 november en 1 december, vorig jaar was het toernooi in oktober. In 2011 en 2012 won toernooidirecteur Haarhuis het toernooi. 

"We hebben niet voor niets een andere datum gekozen. Jarenlang hebben we geprobeerd om Rafter te halen. Dat lag moeilijk. Oktober was zo'n drukke maand voor hem en hij wilde niet voor vier dagen van Australië naar Europa. In december kan hij meer toernooien spelen en het komt hem beter uit", legde Haarhuis uit.

Populair

De toernooidirecteur is blij met de komst van de Australiër. "Rafter won twee Grand Slam-titels en hij verloor twee keer de finale van Wimbledon. Hij was niet alleen erg goed, hij was ook erg sportief. En hij was populair bij de vrouwen, maar ook bij de mannen. Niet door z'n uiterlijk, maar omdat hij zo aardig is en was."

"Mijn vrouw Anja had altijd twee favorieten: Patrick en Goran Ivanisevic. En natuurlijk dachten wij toen we Rafter binnen hadden, dan moeten we ook Goran weer vragen. 12,5 jaar na hun legendarische Wimbledon-finale, komen ze bij ons weer tegenover elkaar te staan om die wedstrijd over te doen."

Sampras

Voor grote namen als Rafter en Ivanisevic moet volgens Eltingh een bedrag van 'zes cijfers voor de komma' worden betaald.

"Mannen als John McEnroe, Boris Becker, Björn Borg, Rafter en Ivanisevic zijn zo populair, worden nog zo vaak gevraagd te komen spelen. Pete Sampras en vooral Andre Agassi zijn helemaal buitenproportioneel. Voor hen moet je echt grof betalen."

Haarhuis: "De toppers van weleer vragen hoge bedragen. Sterker, ik denk dat ze na Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Novak Djokovic en misschien Jo-Wilfried Tsonga, het meeste startgeld toucheren."

Eltingh: "Het is makkelijker Federer naar Rotterdam te halen dan Agassi naar Nederland. Federer speelt toch iets van 25 toernooien. Agassi speelt er maar twee. We hebben het geprobeerd, samen met Londen, Agassi te halen. We hebben gesproken, maar het is niet gelukt."

Gevaar

Haarhuis: "We hebben Sampras gesproken. Als jij nog een goede sponsor weet die dat mogelijk maakt?"

Eltingh: "Het gevaar is zo groot met een topper als Agassi of Sampras. Stel dat zo iemand zich terugtrekt. Ik zou wekenlang in ongelooflijke angst leven. Agassi was nog eerder een optie, Sampras heeft zich al een paar keer afgemeld. Sampras is echt een long shot."

Haarhuis: "Als we een van hen halen is het budget meteen op."

Eltingh: "Dan moet ik zelf weer singelen en dat wil ik de bezoekers niet meer aandoen."

Haarhuis: "En onze kinderen moeten dan ook de baan op."

De toernooidirecteuren hebben ook tevergeefs Tim Henman gepolst. Gustavo Kuerten en Becker zijn twee opties voor de laatste plek. Kuertens heup is nu nog te slecht om meerdere partijen te spelen in enkele dagen tijd. Hij is nog niet afgeschreven door Haarhuis en Eltingh.