En dat is 27. Al zoveel partijen op rij is Serena Williams ongeslagen. In de derde ronde van Roland Garros gunde ze Sorana Cirstea slechts twee games: 6-0, 6-2.

Door Jasper Boks

Virginie Razzano opende Serena Williams de ogen. De Française versloeg de Amerikaanse vorig jaar in de eerste ronde. Williams was na Wimbledon 2010, waar ze de titel won, in het glas getrapt, een operatie volgde. Daarna kreeg ze ook nog te maken met een longembolie. Bijna een jaar was ze er uit.

Toen ze een jaar geleden aankwam op Roland Garros, had ze nog geen Grand Slam-titel gewonnen sinds haar rentree. De snelle uitschakeling zorgde ervoor dat hardop twijfels werden uitgesproken. Haar hoogtijdagen waren voorbij.

Na Parijs ging ze in zee met de Franse coach Patrick Mouratoglou. Sindsdien won ze Wimbledon, olympisch goud in enkel- en dubbelspel, de US Open en de WTA Championships. En ze heroverde de eerste plaats op de wereldranglijst. Met haar 31 jaar is de winnares van zestien Grand Slam-titel de oudste lijstaanvoerder ooit bij de vrouwen.

"Ik kende Patrick niet en wist niet dat onze samenwerking zo'n groot succes zou worden. Om eerlijk te zijn dacht ik vooral een plek nodig te hebben waar ik kon trainen. Maar ik sta open voor nieuwe dingen en zijn suggesties en aanwijzingen klonken mij goed in de oren. We keken of we samen konden werken en kijk eens hoe het nu gaat."

Sterker, er gaan sterke geruchten dat Williams het ook heel goed kan vinden met de 42-jarige Fransman naast de baan. Ze heeft de laatste tijd hard aan haar Franse taal gewerkt, verklapte ze al.

Haat-liefde-verhouding

Met Roland Garros en het Parijse publiek had ze lang een haat-liefde-verhouding. Gravel was niet haar favoriete ondergrond en de Franse tennisfans kozen een aantal malen massaal de kant van haar tegenstanders. Met Mouratoglou heeft ze in elk geval iemand die de Franse cultuur en de taal machtig is.

"Maar het belangrijkste is dat ik iemand bij me heb die het tennis beter begrijpt dan wie dan ook. Het is altijd mooi meegenomen als je iemand bij je hebt die Frans is als je op Roland Garros moet spelen. Zoals het ook handig is een Engelsman bij je te hebben op Wimbledon of een Australiër bij de Australian Open. Maar dat is niet van doorslaggevend belang."

Winning streak

In Parijs wil ze voor de tweede keer in haar leven, na 2002, Roland Garros winnen. Ze is in elk geval in supervorm, getuige haar 27ste zege op rij tegen de Roemeense Cirstea, in de eerste ronde nog nipt te sterk voor Kiki Bertens. Het is Williams' langste winning streak ooit.

"Ik ben niet bezig met die streak, na elke overwinning word ik eraan herinnerd en daarna ben ik het snel weer vergeten. Het gaat niet om winning streaks, het gaat om het winnen van de belangrijke wedstrijden. Je moet op het goede moment winnen, daar gaat het om."