Rafael Nadal won in de tweede ronde van Martin Klizan met 4-6, 6-3, 6-3 en 6-3. Weer een horde genomen op weg naar zijn achtste titel op Roland Garros. Maar na afloop was hij verre van blij. Sterker, hij was strontchagrijnig.

Door Jasper Boks

De partij tegen Klizan stond gisteren al op het programma, maar die werd verschoven door het slechte weer. Nadal werd daardoor vrijdag om elf uur de baan op gejaagd. En dat vond hij helemaal niks, liet hij duidelijk weten na afloop.

"Ik heb niet veel getennist de afgelopen drie dagen. Ik begon de wedstrijd niet met de juiste intensiteit, had meer twijfels dan normaal. Als je dan ook nog de eerste set verliest en je speelt al niet goed, dan moet je maar vechten. Ik reageerde goed in de tweede set, hoewel ik niet fantastisch speelde. Ik ging meer in de baan spelen en met meer passie. Het belangrijkste is dat ik op dit soort dagen win en hopelijk veranderen de condities snel, want het is niet makkelijk. Wat vinden jullie van het schema van gisteren?"

De frustratie zat diep bij de nummer vier van de wereld en drie van de plaatsingslijst. "Ik denk dat iedereen hier weet dat het schema van gisteren fout was. Mijn volgende tegenstander (Fabio Fognini) moest gisteren als tweede de baan op, achter een vrouwenwedstrijd. Ik moest een derde partij spelen, achter een mannen- en vrouwenpartij. Als je de weersvooruitzichten weet, dan kan dat niet." 

"Dit is niet eerlijk. Ik heb vandaag drie uur op de baan gestaan, terwijl mijn volgende opponent lekker tv zat te kijken in de kleedkamer. Ik probeer maar te blijven lachen en op tijd klaar te zijn voor morgen. Ik hoop dat  de organisatie zijn fout inziet. De vrouwen spelen altijd best-of-three, voor hen is het niet zo erg om twee dagen achtereen te spelen. Voor de mannen is het heel anders. Ik zal er niet te veel over doorgaan, want dan ben ik de boeman. Maar iedereen hier weet dat het niet klopt."

Ranking

Hij was toch bezig, dus besloot hij – niet voor het eerst – ook meteen zijn afkeer tegen het huidige rankingsysteem op te rakelen. Nadal zou graag zien dat voor de samenstelling van de wereldranglijst de resultaten van twee en niet, zoals nu, één jaar worden meegenomen.

"De lengte van het seizoen is niet het probleem, vind ik. Het probleem is hoe de wereldranglijst wordt samengesteld. Als je mee wilt draaien in de top, kun je geen belangrijk toernooi missen. Er gebeurt niets aan, al jaren niet. Er zijn nog altijd dezelfde mensen en die nemen geen belangrijke beslissingen. De mensen die de belangrijke posities innemen zitten lekker op hun plek en ze willen geen ingrepen doen die naar mijn mening positief zijn voor de spelers, de toernooien en de hele show." 

"Ik zie er geen probleem in om de resultaten van twee jaar lang mee te laten tellen voor de samenstelling van de wereldranglijst. Neem Juan Martin Del Potro, hij was er negen maanden uit en moest een comeback maken als nummer negenhonderd van de wereld, terwijl hij dat natuurlijk niet was. Als je met een ranking over twee jaar werkt, is er minder druk en kun je wel een langer seizoen hebben. Als je een keer verliest, gaat dan niet meteen je ranking naar beneden. Het gevolg is ook dat het publiek het rankingsysteem beter begrijpt, want vandaag de dag snapt niemand er iets van."

Davis Cup

De Spanjaard wees ook nog even naar de Davis Cup. Ook de organisatie van de landenwedstrijd moet wakker worden, vindt Nadal. "Ik vind de Davis Cup een heel belangrijk toernooi. Als ze geen oplossing kunnen vinden, waardoor de beste spelers ter wereld niet meedoen aan Davis Cup te kunnen, dan kan dat tot het einde van het toernooi leiden. Als de beste spelers niet meedoen, dan neemt het belang van de Davis Cup af. De mensen die betrokken zijn bij de organisatie van de Davis Cup begrijpen dit niet goed genoeg."

Het was eruit. Nadal was niet blij, zoveel was duidelijk. Maar kwam het misschien ook door zijn spel? In de eerste ronde tegen Daniel Brands verloor hij ook al een set. En hij weet dat hij in de halve finale zeer waarschijnlijk Novak Djokovic zal treffen. Het niveau moet omhoog, zal hij zich realiseren.