Met Robin Haase is de laatste Nederlander uitgeschakeld in het enkelspel in Parijs. Hij verloor in de tweede ronde van Roland Garros van de Pool Jerzy Janowicz (4-6, 6-4, 4-6 en 3-6) die niet vies was van provocaties.

Door Jasper Boks

Haase kreeg zijn kansen tegen de nummer 23 van de wereld. Het momentum keerde een paar keer, dan was de 26-jarige Nederlander de betere, dan weer de Pool. In de eerste set was Haase de betere, toch verloor hij de set.

"Dat ik die verloor was gewoon domme pech. Hij pakte op 4-4 twee ballen die van de netrand kwamen. Hij stond zich bij elk punt te verontschuldigen, dat ging nergens over. Maar hij pakte wel de break", aldus Haase, die in de tweede set tot tweemaal toe meteen een break achterstand herstelde en op 5-4 de Pool nogmaals brak.

De sleutel van de wedstrijd lag volgens hem aan het begin van de derde set. "Ik had net de tweede set gewonnen, stond  1-0 voor en kwam op zijn service op 0-30. Toen kwam er een bal waar ik te weinig mee deed. Dat was cruciaal. Als ik daar een break voorsprong had kunnen pakken… En in het begin van de vierde set was er nog een moment om de wedstrijd te kantelen. Ook cruciaal. Je weet vooraf dat hij wisselvallig is, dan moet je toeslaan als hij die kansen geeft."

Haase werd in de derde set een keer gebroken, in de vierde kwam hij bij 1-0 op 15-40. Hij greep zijn kansen niet, waarna hij zelf meteen werd gebroken. Voor de derde keer was de tweede ronde in Parijs daardoor het eindstation.

Dropshots

Marcos Gorriz, sinds eind vorig jaar de coach van Haase: "Het was erg close. Ze hadden allebei kansen, maar Janowicz pakte ze op de cruciale momenten."

De 22-jarige Pool heeft afgelopen jaar een reuzensprong gemaakt op de wereldranglijst. Vorig jaar verloor hij in Parijs nog in de kwalificaties van Igor Sijsling. Hij maakte voor het eerst echt naam door in oktober als qualifier de finale van het Masters Series-toernooi in Parijs-Bercy te halen. Janowicz is 2.02 meter en zoon van ouders die allebei volleybalprofs waren. Zijn service boezemt angst in, in de eerste ronde sloeg hij de hardste opslag van iedereen: 229 kilometer per uur. Tegen Haase bracht hij geregeld zijn harde forehand in stelling en hij sloeg geregeld goede dropshots, ook een paar keer op breakpoint tegen."

Haase: "Wat hem zo goed en gevaarlijk maakt is de verrassing in zijn spel. Ik had zelf beter kunnen spelen, haalde niet het niveau dat ik onlangs op gravel liet zien tegen John Isner en Alexandr Dolgopolov, maar dat komt natuurlijk ook door Janowicz. Er zijn zoveel rare punten in de partij. Als het goed ging, wist ik mijn niveau niet vast te houden, ook door hem. Het gaat zo op en neer. Dan maak ik weer een paar punten en dan slaat hij er ineens weer een paar weg. Dan ga je weer denken: moet ik verdedigender spelen of juist agressiever? Hij maakte zo goed gebruik van die dropshots. Die dropshots zijn op zich nog niet eens zo goed, maar hij drukt je zo ver naar achteren, als hij dan ineens die dropshot eruit gooit, is die heel lastig te halen."

Er staan momenteel tal van jonge, lange spelers met een indrukwekkende opslag in de top dertig. Naast Janowicz zijn dat John Isner, Milos Raonic en Benoit Paire. “Die lange jongens kunnen niet alleen heel goed serveren. In tegenstelling tot wat je vroeger zag, kunnen ze ook nog goed tennissen. Janowicz staat nu rond de twintig en dat is ook waar hij hoort. Als je een Raonic neemt, die vind ik toch beter. Janowicz heeft nog wat mankementen in zijn spel.”

Irritatie

Voor zijn verjaardag zal Haase de Pool overigens nooit uitnodigen. Op baan zestien, waar veel Nederlanders zich langs de baan bevonden, bleek dat Janowicz graag provoceert. Haase reageerde geïrriteerd aan het begin van de tweede set, vond dat de scheidsrechter in moest grijpen. Daarop reageerde de Pool weer, riep tegen Haase ‘Ga gewoon tennissen, you have so many problems now!’:

"Janowicz is bij veel spelers niet geliefd. Dat begint al met 'hallo' zeggen, dat doet hij niet. Hij is een apart type. Hij is nieuw in het circuit, is misschien zoekende, maar je kunt je ook anders gedragen. Hij gebruikte alle trucs, ik ergerde me aan hem. Kinderachtig. Wat hij deed? Wat deed hij niet! Hij bleef expres lang in de kleedkamer, hij liet me telkens wachten." 

"Daarna ging hij overdreven hard kreunen. Zelfs bij sliceballen, dat sloeg nergens op. Onsportief. Daarna zei hij ook nog eens dat ik even moest wachten, terwijl ik op het punt stond mijn tweede service te slaan bij breakpoint tegen in de eerste game van de tweede set. Toen ik daar wat van zei tegen de scheidsrechter, reageerde hij meteen heel agressief. Ik irriteerde me aan hem en die irritatie moest eruit. Soms komt dat er misschien een beetje verkeerd uit, maar ik moet mijn frustraties zeker niet opkroppen. Toen ik ze kwijt was, ging ik ook weer tennissen. En het hielp dat ik wat zei, want in het vervolg van de partij deed Janowicz het niet meer.”

Klik

Eind vorig jaar kwam een einde aan de samenwerking met Dennis Schenk, die meer tijd voor zijn gezin wilde vrijmaken. De Spaanse coach Marcos Gorriz volgde hem op. Hij heeft de laatste tijd aan de backhand en service gesleuteld van Haase, die in 2011 en 2012 het ATP-toernooi in Kitzbühel won en in augustus vorig jaar 33 op de ranking stond.

Gorriz: "Robin is erg professioneel, doet er alles voor om te verbeteren. Hij wil altijd meer. Robin gaat vooruit, zijn backhand is nu veel beter. Alle aspecten van het spel kunnen bij hem nog beter, dat moet ook want er is zoveel concurrentie. Wij kunnen ook nog meer uit onze samenwerking halen, het duurt even voor de klik er is, voor we elkaar goed kennen. Een topper is Robin al, de verschillen tussen de spelers in de top honderd zijn klein. Ik zeg niet hoever hij kan reiken, maar er zijn nog kansen te over om te verbeteren."