Ernests Gulbis hekelde woensdag het chauvinistische, Franse publiek na zijn nederlaag tegen Gaël Monfils. Een dag later laat hij opnieuw van zich horen. De Let noemt in de Franse krant L’Equipe de top vier bij de mannen, dus Novak Djokovic, Andy Murray, Roger Federer en Rafael Nadal, saai.

Door Jasper Boks

"Ik respecteer Roger, Rafa, Novak en Murray, maar ik vind ze alle vier saai. Hun interviews zijn slaapverwekkend", aldus de 24-jarige Gulbis, nummer veertig van de wereld. "Ik kijk vaak interviews op YouTube, maar bij tennissers stop ik snel. Het is een grap."

Volgens Gulbis zijn de saaie gesprekjes voor en na wedstrijden te danken aan Federer. "Hij begon deze trend. Hij heeft het imago van de perfecte, Zwitserse gentleman. Nogmaals, ik heb respect voor Federer, maar ik vind het niets dat jonge spelers hem proberen te imiteren. Als ik hen hoor antwoorden als Roger, ben ik bezorgd. Ik hoor zinnen als: ‘Ik had een beetje meer succes op sommige momenten en daarom won ik.'"

Bloed

Gulbis stelt dat hij er niet van houdt zich beter voor te doen dan hij is. "Ik heb een goede verstandhouding met de meeste spelers, maar ik wil zeggen wat ik denk. Als mijn prognose is dat ik een wedstrijd ga winnen, dan aarzel ik niet dat te zeggen."

Het correcte imago moet een beetje van het tennis worden afgeschud vindt Gulbis, het ontbreekt de sport aan passie en emoties. Er moet meer bloed aan de paal. "Ik zou het mooi vinden als de interviews meer gaan zoals in het boksen."

"Oké, boksers zijn niet de meest briljante mensen op aarde, maar ze kijken elkaar in de ogen bij de weging, brengen wat de fans willen zien: oorlog, bloed, emoties. Die dingen mist het tennis, waar alles keurig en wit is met vriendelijk hand schudden en een paar mooie slagen. De mensen willen gebroken tennisrackets zien en spelers uit hun dak horen gaan."

Marihuana

Gulbis is altijd al een uitgesproken figuur geweest. In februari deed hij het ABN AMRO World Tennis Tournament aan en ook toen kwam hij met opzienbarende teksten. Over Rotterdam en Nederland zei hij glimlachend: "Ik vind het goed dat marihuana hier legaal is. Helaas kunnen tennissers dat niet gebruiken omdat we zo vaak gecontroleerd worden."

De Let, een paar jaar terug al in de top dertig van de wereld, was afgezakt op de wereldranglijst, maar sinds dit jaar heeft hij de weg omhoog weer gevonden. In Rotterdam zei hij: "Ik ben met veel dingen gestopt in mijn leven. Roken, drinken, laat naar bed gaan. Dus het gaat de goede kant op."

Met Gulbis is het in elk geval nooit saai. In de L’Equipe van donderdag noemde hij het systeem in het tennis ook nog even ‘bureaucratisch’. "De toptennissers moeten ervoor openstaan dingen te veranderen in het tennis. Maar ze zijn blij dat de kleinere spelers slecht worden behandeld en dat ze niet genoeg geld hebben om goede coaches te betalen."

Machine

Andy Murray, die op Roland Garros ontbreekt met een blessure, reageerde op de tirade van Gulbis. "Ik probeer eerlijke antwoorden te geven. Ze zijn misschien saai, maar daardoor krijg ik niet met schandalen te maken."

Ook Federer, volgens Gulbis veroorzaker van het grote kwaad, reageerde. Hij gaf toe dat er vaak saaie antwoorden worden gegeven tijdens persconferenties om controversie te voorkomen. "Onze interviews zijn niet altijd de meest kleurrijke. Dat is niet onze fout, maar dat is de machine. Na elke wedstrijd moeten wij een persconferentie geven. Je kunt niet zeggen dat je iets maar niets vindt tegen iemand zonder dat het een storm van kritiek oplevert. Daarom is iedereen erg voorzichtig."

Lees alles over Roland Garros op de special van NUsport