De ogen waren dinsdag gericht op Bernard Tomic. Het Australische talent nam het in de eerste ronde van Roland Garros op tegen Victor Hanescu. Maar het ging vooral om zijn vader. 

Door Jasper Boks

John Tomic, ook coach van zijn zoon, was niet welkom op het tennispark in Parijs en andere toernooien. Hij stond sowieso al te boek als een man met een opvliegend karakter, maar onlangs gaf hij een trainingspartner van zijn zoon een kopstoot. Er is een onderzoek ingesteld. De storm wakkerde weer aan dat hij los moet komen van zijn vader, omdat hij de ontwikkeling van het twintigjarige talent zou blokkeren.

Tomic verloor in Parijs in de eerste ronde, hij moest in de derde set opgeven met een scheurtje in een beenspier. Bij de persconferentie nam hij meteen het woord. "Ik wil wat zeggen voordat jullie vragen gaan stellen over mijn vader. Hij is hier in Parijs, is nog altijd mij coach en ik houd veel van hem. Over het incident wil ik niet praten. Ik vind het heel moeilijk er iets over te zeggen. Er is niets veranderd tussen mijn vader en mij."

De zaak had geen invloed op zijn voorbereiding, stelde Tomic. "Ik ben iemand die dat los kan laten. Afgelopen twee weken speelde en trainde ik goed en ik dacht er niet veel aan. Om eerlijk te zijn dacht ik er afgelopen week niet meer aan."

Hulp

De verwachtingen rond Tomic zijn hoog, sinds hij naam maakte door op Wimbledon in 2011 de kwartfinale te halen. Begin dit jaar deed hij het goed in Australië, hij won een toernooi. Verder liet hij niet veel zien. Niet alleen over het gedrag van zijn vader wordt schande gesproken, ook over dat van hem zelf. Tomic kwam de afgelopen tijd met de politie in aanraking. Hij was betrokken bij een vechtpartij met een vriend van hem, werd herhaaldelijk aangehouden wegens te hard rijden eerder dit jaar weigerde hij te stoppen toen de verkeerspolitie hem aan probeerde te houden.

In Australië maken ze zich zorgen om de man die Lleyton Hewitt op moet volgen. Vorig jaar stond hij nog op plaats 27, momenteel staat hij 61ste op de wereldranglijst. Hij werd al uit het Australische Davis Cup-team gekieperd om hem te waarschuwen. Tomic maakt zich geen zorgen, zo bleek in Parijs. "Toen ik geen punten te verdedigen had op de wereldranglijst was ik relaxed. Daarna werd ik nerveus, ik ging niet goed om met de druk. Ik moet hard blijven werken en als het straks valt, dan kan niemand me stoppen. Als ik relaxed kan spelen, dan kan ik bijna iedereen verslaan."

Tomic vertelde dat hij en zijn vader wel inzien dat er hulp nodig is bij het zetten van de volgende stap. "Mijn vader is nog altijd mijn coach, hij is altijd bij me en kent me beter dan wie dan ook. Ik zou iemand kunnen vragen om mij en mijn vader te helpen. Niet echt een coach, maar iemand die me een beetje kan helpen."