Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd de tweede ronde op Roland Garros te bereiken. Hij trof het dan ook niet met de loting; Stanislas Wawrinka was de tegenstander. De Zwitserse nummer tien van de wereld won met 7-5, 6-3, 6-7 (1) en 7-5.

Door Jasper Boks

De Bakker kon met opgeheven hoofd baan één verlaten. De Zwitser bivakkeert al jaren tussen plaats negen en vijftien op de wereldranglijst, maar de 24-jarige Nederlander maakte het hem knap lastig.

Wawrinka, die altijd maar in de schaduw staat van zijn illustere landgenoot Roger Federer, won de eerste en tweede set en nam in de derde set snel een break voorsprong. Hij leek bij 3-1 en 15-40 op de opslag van De Bakker het karwei snel af te maken.

De goed serverende Nederlander won de game alsnog, brak Wawrinka vervolgens en won de tiebreak met liefst 7-1. In de vierde set wist de nummer 95 van de wereld bij 4-3 nog twee breekpunten onschadelijk te maken. Bij 6-5 lukte dat niet meer. Op zijn tweede breakpoint sloeg de door oud-Roland Garros-finalist Magnus Norman gecoachte Zwitser toe. Na twee uur en 31 minuten was zijn eerste optreden in het hoofdtoernooi van een Grand Slam-toernooi sinds de US Open van 2011 voorbij.

De Bakker: "Ik ben blij dat ik goed heb gespeeld en er een wedstrijd van heb kunnen maken. Maar ik baal dat ik er geen tiebreak van wist te maken in de vierde set en dat het geen vijfde set is geworden. De eerste twee sets was ik niet de mindere, maar greep hij de kansjes die hij kreeg. In de derde set ging ik wat losser spelen. Ik heb kleine kansen gehad, maar die net niet kunnen afmaken."

Angst

De Bakker bereikte precies een jaar geleden het dieptepunt in zijn carrière. De man die drie jaar geleden nog veertigste op de ranking stond, was mede door blessureleed afgezakt naar plaats 398. Via de kleinere toernooien knokte hij zich terug en twee maanden geleden keerde hij terug in de top honderd. 

"Een jaar geleden stond ik in de future-toernooien te ploeteren en nu maak ik er een wedstrijd van tegen iemand uit de top tien", aldus De Bakker. "Het gaat goed met me, fysiek gaat het goed en ook met mijn tennis is niet veel mis, ik heb alleen wat wedstrijden nodig. In Monte Carlo en Estoril stond ik best goed te spelen in de kwalificaties. De laatste weken, in Rome en Nice, ging het minder. Ik merkte dat ik weinig vertrouwen had, de angst sloop erin en ik blokkeerde. Ik merkte op die momenten dat ik begeleiding mis."

De Bakker heeft al een tijd geen vaste coach. Op Roland Garros zaten Sven Groeneveld en Mats Merkel van zijn sponsor adidas op de tribune om hem bij te staan. Hij kan met hen trainen en zij geven hem houvast. Ook Jan Siemerink, Davis Cup-captain en technisch directeur van de bond, zat langs baan één. "In het begin van de wedstrijd was Thiemo zoekende. Je zag dat hij de laatste weken geen denderende resultaten heeft geboekt. Thiemo kreeg steeds meer ritme en bij een break achter in de derde set ging hij echt goed tennissen. Toen liet hij zien wat hij kan", stelde Siemerink.

"Dit soort wedstrijden heeft Thiemo nu nodig. Hij is teruggekeerd in de top honderd. Dat is het vooral gelukt door wedstrijden te winnen op challenger-niveau. Nu moet hij het weer laten zien bij de grote toernooien en dat is weer even wennen voor Thiemo. Het is nu een kwestie van veel wedstrijden spelen op dit niveau."

De Bakker: "Ik heb er bewust voor gekozen me te proberen te kwalificeren voor ATP-toernooien. Nu moet me dat lukken, ik moet over dat heuveltje heen. Ik voel dat ik een klein duwtje nodig heb."

Land- en generatiegenoten Igor Sijsling en Robin Haase staan momenteel 62 en 66 op de wereldranglijst. De Bakker staat dertig plaatsen lager. Siemerink: "Er is nog wel een stapje te maken voor Thiemo. Robin en Igor spelen al meer wedstrijden op het hoogste niveau, zijn daar op dit moment meer aan gewend. Hij staat nu in de top honderd, dat is goed. Maar bij het zetten van de volgende stap heeft hij hulp nodig."

Investeren

Om de volgende stap te maken, zal De Bakker moeten investeren in een vaste coach. Dat weet hij zelf ook dondersgoed. "Natuurlijk wil ik dat er mensen met me mee gaan naar toernooien. Maar het is ook een financiële kwestie. De afgelopen twee, drie jaar is er niet veel binnen gekomen. En het is toch ook zaak om wat geld te verdienen. Ik wil dolgraag een begeleider aanstellen, maar dan moet er wel wat geld op de bank staan."

Uit Parijs nam De Bakker 22.000 euro mee en hij is al verzekerd van deelname aan Wimbledon, waar hij sowieso 27.000 euro aan prijzengeld verdient en meer als hij daar een rondje weet te winnen. Het geld komt goed van pas. De Bakker: "Als ik kan investeren, doe ik dat."