Met Tomas Berdych is de eerste topper uitgeschakeld op Roland Garros. De Tsjechische nummer zes van de wereld en vijf van de plaatsingslijst trof het dan ook niet met zijn loting. In de eerste ronde trof hij voormalig top-tien speler Gaël Monfils. De Fransman die er lang uit was met een blessure, won de kraker voor eigen publiek met 7-6, 6-4, 6-7, 6-7, 7-5.

Door Jasper Boks

Berdych kwam met veel zelfvertrouwen naar Roland Garros. Bij de graveltoernooien in Madrid en Rome haalde hij de halve finale. In Italië klopte hij nummer één van de wereld Novak Djokovic. Aangezien hij niet bij Djokovic en Rafael Nadal in de bovenste helft van het schema zat, maar onderin bij Roger Federer en David Ferrer, gold hij als een kanshebber om de finale te halen in Parijs.

Door zijn naam kan nu al een streep. ''We hadden allebei één kans in de vijfde set. Ik pakte hem niet en hij wel. Dat was het verschil tussen ons vandaag.''

Monfils was twee jaar geleden nog de nummer zeven van de wereld, maar door een blessure aan zijn rechterknie was hij er in 2012 maanden uit. Hij viel zelfs buiten de top honderd. De laatste weken klimt hij gestaag op de wereldranglijst.

Hij won twee weken geleden een challenger in Bordeaux en haalde vorige week de finale van het ATP-toernooi in Nice, mede dankzij een overwinning op Robin Haase in de kwartfinale. De finale verloor hij van Albert Montanes, maar de razendsnelle, 26-jarige showman is alweer opgeklommen naar plaats 81.

Berdych: ''Monfils speelde voor eigen publiek en hij is een geweldige speler. Natuurlijk verwachtte ik dat hij op een heel hoog niveau zou spelen. Hij heeft lang niet gespeeld en is terug. Ik hoop dat hij zijn topvorm lang vast weet te houden.''