Even leek een stunt in de maak in Parijs, maar Rafael Nadal stelde maandag orde op zaken. Hij versloeg de Duitser Daniel Brands met 4-6, 7-6, 6-4, 6-3.

Door Jasper Boks

De eerste set was al verloren en in de tiebreak van de tweede set nam Brands, de nummer 59 van de wereld, brutaal een 3-0 voorsprong. Nadal, de zevenvoudig winnaar op Roland Garros wankelde in de eerste ronde.

De tweede nederlaag ooit in Parijs, na de verliespartij tegen Robin Söderling in de vierde ronde in 2009, kwam ineens dichtbij, dacht ook de Spanjaard zelf. ''Het was echt een heel zware wedstrijd. Hij sloeg elke bal zo hard als hij kon, zijn tactiek bestond eruit mij helemaal geen tijd te geven. Die tactiek was het probleem niet, wel hoe hij het uitvoerde. Hij deed dat geweldig.''

''Telkens kwam hij na een goede bal van mij op de proppen met een bom. Als ik ook de tweede set had verloren had ik meer dan een probleem gehad. Hij speelde zo goed en met zoveel vertrouwen. In de tiebreak vond ik net op tijd de oplossing. Maar ook daarna bleef hij prima serveren en spelen.”

Nadat Nadal vorig jaar in de tweede ronde van Wimbledon verloor van Lukas Rosol was hij er acht maanden uit met knieproblemen. Hij miste de Olympische Spelen, US Open, ATP Championships en de Australian Open van dit jaar. In februari dit jaar maakte hij pas zijn rentree en in Parijs speelt hij zijn eerste Grand Slam-toernooi weer.

Volgende stap

Toch geldt hij meteen weer als topfavoriet. Sinds hij terugkeerde op de baan, won hij immers alweer zes titels, waarvan vijf op gravel. Slechts twee potjes verloor hij. “Ik ben blij dat ik er weer bij ben op een Grand Slam-toernooi nadat ik er zolang uit ben geweest.''

''Ik was blij dat ik mijn rentree maakte in februari in Vina Del Mar en dit is de volgende stap vooruit. En ik ben blij met die huidige situatie. Ik ben nu weer op een punt waarvan ik en niemand in mijn team een paar maanden terug kon dromen. Daarom geniet ik van elk moment.”