Voor Novak Djokovic begint Roland Garros dinsdag met een partij tegen de Belg David Goffin. De nummer één van de wereld bestempelt de Franse Open als het belangrijkste toernooi van 2013.

Door Jasper Boks

Djokovic won al vier maal de Australian Open, één keer Wimbledon en een maal de US Open. Met de titel in Parijs is zijn verzameling compleet. Hij zou de achtste tennisser ooit zijn die alle vier de Grand Slam-titels minimaal een keer weet te winnen. Van de actieve spelers kunnen Roger Federer en Rafael Nadal dat zeggen.

"Ik weet dat ik geschiedenis schrijf als ik hier win. Het zou een grote eer zijn om deel uit te maken van dat kleine groepje dat erin is geslaagd alle Grand Slam-toernooien te winnen", zegt Djokovic.

De Serviër zegt dat hij vol vertrouwen is aangekomen in Parijs. "Ik heb dit jaar al een Grand Slam-titel gewonnen en was de beste in Monte Carlo. Dat laatste was heel belangrijk voor mijn zelfvertrouwen, want het is het grootste graveltoernooi in de aanloop naar Roland Garros en ik won daar van Nadal, van wie we allemaal weten hoe goed hij is op deze ondergrond.”

Boost

Na de overwinning op Nadal in Monaco (6-2, 7-6) volgden decepties in Madrid, waar hij in de tweede ronde verloor van Grigor Dimitrov, en Rome waar hij Tomas Berdych in de kwartfinale liet ontsnappen. "Die nederlagen heb ik achter me gelaten, ik ben ze vergeten.  Ik heb aan de dingen gewerkt waar ik aan moest werken na die toernooien, heb de wedstrijden met mijn team geanalyseerd. Nu hopen we dat al het werk dat we er de laatste weken in hebben gestoken wordt uitbetaald. Want Roland Garros heeft dit jaar mijn topprioriteit." 

"Hier wil ik winnen en daar ga ik helemaal voor. Mijn vorm is er en ik ben heel erg gemotiveerd. Ik probeer ondertussen van het toernooi te genieten en droom van de trofee. Alles draaide afgelopen tijd om Roland Garros."

Als Djokovic wil winnen in Parijs, moet hij af zien te rekenen met Nadal. De man die zeven van de afgelopen acht edities won. Slechts een keer in zijn loopbaan verloor hij op Roland Garros. Dat was in de vierde ronde in 2009, toen hij, niet fit, verloor van Robin Söderling.

Al vier keer was de Spanjaard een sta-in-de-weg voor Djokovic in Parijs. Vorig jaar was dat het geval in de finale, in 2007 en 2008 was Nadal te goed in de halve finale en in 2006 was de kwartfinale het eindstation. Dit jaar treft hij Nadal in de halve finale als alles volgens verwachting verloopt.

Maar goed, de laatste ontmoeting won Djokovic dus. "Die overwinning heeft mijn vertrouwen een boost gegeven. Van Nadal winnen op gravel is niet iets wat je dagelijks doet. Ik speelde in Monte Carlo een van mijn beste wedstrijden ooit op gravel en dat is een belangrijke wetenschap in de aanloop naar dit toernooi."