Met groot machtsvertoon heeft Igor Sijsling zich voor het eerst geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. Hij versloeg voormalig top-tien-speler Jürgen Melzer met 6-4, 6-3 en 6-2.

Door Jasper Boks

Het was ronduit indrukwekkend hoe Sijsling speelde op de afgeladen baan tien, waar hij werd toegejuicht door veel afgereisde Nederlandse tennisfans.

Zijn service liep als een trein, Sijsling sloeg zestien aces. Met zijn forehand en backhand joeg hij de ballen om de oren van de 32-jarige, linkshandige Oostenrijker die twee jaar geleden nog de nummer acht van de wereld was en in 2010 in de halve finale op Roland Garros stond.

Na iets meer dan anderhalf uur had hij Melzer, die is afgezakt naar plaats 37 op de ranking, zes keer gebroken en de 25-jarige Nederlander had 31 winners geslagen. Zelf werd Sijsling twee keer gebroken, in de eerste game van zowel de eerste als de tweede set.

"Ik sta lekker te spelen", zei hij met gevoel voor understatement. Zijn mooiste overwinning wilde hij het niet noemen. "Dan vond ik de wedstrijd in Rotterdam mooier, in februari. Toen versloeg ik Jo-Wilfried Tsonga. Het was mijn eerste overwinning op een top tien-speler en dat in eigen land. Dit was een overwinning in straight sets. Een zege wordt echt mooi als er bloed aan de paal zit."

Wapens

Sijsling verkeert in een bloedvorm de laatste maanden. Vorige week bereikte hij bij het graveltoernooi van Düsseldorf de halve finale, waarin hij nipt verloor van Jarkko Nieminen. Deze week vindt hij zichzelf terug op plaats 62 op de wereldranglijst, zijn hoogste notering ooit. Na Roland Garros zal de hoogst genoteerde Nederlander op de ranking verder stijgen, omdat hij ook in Parijs weer punten pakt.

"Ik maak gelukkig stappen, weet hoe ik wil spelen en blijf vasthouden aan de manier waarop ik wil spelen. Mijn resultaten boekte ik afgelopen jaar vooral op hardcourt, in het begin had ik het ook lastig met de overstap naar gravel. Maar nu gaat het ook op deze ondergrond lekker. Al is gravel nog steeds niet mijn favoriete ondergrond."

Joaquin Munoz, met wie Sijsling sinds begin 2012 werkt, speelt een belangrijke rol bij zijn ontwikkeling. "Igor is erg gegroeid als speler het afgelopen jaar", aldus de 38-jarige Spaanse coach. "Toen ik hem voor het eerst zag spelen, geloofde ik meteen in zijn spel. Hij heeft wapens, is nu professioneler met zijn sport bezig, traint beter en doet alles beter."

"Ik ben niet verrast dat Igor het nu zo goed doet. Als hij mentaal bij de les is, voor elke bal vecht, zijn aanvallende spel speelt met een goede focus op zijn service, dan kan hij het ook de toppers heel lastig maken. Dat bewees hij vandaag en eerder dit jaar tegen Melzer en in Rotterdam tegen Tsonga."

Twijfelen

Alles valt nu op zijn plek voor Sijsling. "Ik geloof in mezelf, weet nu wat ik kan, heb meer ervaring. Voorheen had ik twijfels, ik wist niet precies wat er nodig was om het beste uit mezelf te halen. Ik ben opgegroeid met het idee dat je als speler op je 21ste in de top honderd moest staan. Toen dat niet lukte, ging ik twijfelen, vroeg mezelf af of ik niet iets anders op moest gaan pakken."

"Dat beeld, dat je op je 21e in de top honderd moet staan, is niet meer van deze tijd, het niveau van de mannen is zo hoog en het veld is zo breed. Als je niet een absoluut toptalent bent van het kaliber Murray of Dimitrov dan kun je ook rond je 25e de top honderd nog halen. Ik wil mezelf niet per se als een laatbloeier bestempelen. Robin Haase en Thiemo de Bakker haalde de top honderd op jongere leeftijd, maar de gemiddelde leeftijd van spelers die de top honderd halen is tegenwoordig iets van 25 jaar."

Misschien kan hij nog een grotere stap maken als hij in de tweede ronde weer een voormalig top-tien-speler verslaat. De Spanjaard Tommy Robredo, de mondiale nummer 34 en in Parijs als 32e geplaatst, treft hij in de volgende ronde. Munoz: "Of hij Robredo kan verslaan? Waarom niet. Ik coachte Robredo toen hij dertien was, hij was toen de nummer één van zijn leeftijdscategorie in Europa. Het wordt een zware opgave, maar Robredo is niet onverslaanbaar. Als Igor zijn eigen spel speelt dan kan het."

Davis Cup

Voor Melzer was het de tweede nederlaag in korte tijd tegen Sijsling. In februari ging hij ook al onderuit tegen de Nederlander in Memphis, op hardcourt. "Het is duidelijk dat hij graag tegen mij speelt", zei de Oostenrijker na afloop. Binnenkort wacht waarschijnlijk nog een derde ontmoeting. Nederland moet het van 13 tot 15 september opnemen tegen de Oostenrijkers in de Davis Cup.

In Groningen kan de ploeg van captain Jan Siemerink promotie naar de wereldgroep afdwingen. Opnieuw zal er dan op gravel worden gespeeld. Sijsling: "Ik ben niet heel blij dat die wedstrijd op gravel wordt gespeeld, maar de andere boys spelen graag op die ondergrond. Ik denk dat er ook aan Melzer is gedacht bij de keuze voor gravel. Hij was in 2010 halve finalist op Roland Garros, maar boekt de laatste tijd minder goede resultaten op gravel."

"Ik sprak Melzer onlangs in Madrid over de Davis Cup en hij zei: ‘Jullie zijn niet goed bij je hoofd dat jullie voor gravel als ondergrond hebben gekozen. Ik heb in de halve finale van Roland Garros gestaan en onze nummer twee kan ook goed uit de voeten op gravel.’ Ik denk niet dat hij dat meer zo hardop zal zeggen."