Igor Sijsling heeft maandag voor een kleine verrassing gezorgd op Roland Garros. De Amsterdammer schakelde in de eerste ronde Jürgen Melzer uit.

De nummer 62 van de wereld versloeg de 25 plekken hoger gerangschikte Oostenrijker met 6-4, 6-3 en 6-2. De partij duurde slechts iets meer dan anderhalf uur.

Sijsling speelt in de volgende ronde tegen Tommy Robredo. De Spaanse gravelspecialist won eenvoudig van de Est Jurgen Zopp.

De best geklasseerde Nederlander op de wereldranglijst haalde vorige week nog de halve finale bij het ATP-toernooi van Düsseldorf en versloeg Melzer eerder dit jaar al in Memphis. Zijn opponent stond in 2011 nog in de top tien en haalde een jaar eerder de halve finale in Parijs.

Goed serveerwerk

Sijsling begon nog weifelend aan zijn partij op baan 10 in de Franse hoofdstad. Hij kwam in de eerste set op een 4-2 achterstand, maar knokte zich goed terug en won vier games op rij.

Ook in de tweede set nam Melzer een break voorsprong. Mede dankzij goed serveerwerk herstelde Sijsling zich opnieuw. Hij sloeg in totaal vijftien aces tijdens de partij en kreeg slechts vijf breakpoints tegen.

In de derde set was het verzet van Melzer gebroken. Sijsling kwam in rap tempo met 4-0 voor en gaf die marge niet meer uit handen. Het is pas de eerste keer dat hij een ronde verder komt op het Franse Grand Slam-toernooi.

Sijsling treft in Robredo opnieuw een voormalig speler uit de top tien, al kwam de Zuid-Europeaan de afgelopen jaren niet meer in de buurt van die klassering.