Kiki Bertens heeft maandag op overtuigende wijze de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi in Rome.

De Nederlandse nummer 59 van de wereld was in haar eerste duel op het gravel in Italië in twee sets te sterk voor thuisspeelster Francesca Schiavone: 7-6, 6-1.

Beide speelsters stonden nooit eerder tegenover elkaar. De eerste kennismaking met de 32-jarige Schiavone was wat onwennig, maar Bertens hervond snel haar stabiliteit.

Dat resulteerde in de vijfde game tot een break voor de 3-2, op love. De Italiaanse sloot af met een dubbele fout. Het zou haar later vaker overkomen op een ongelukkig moment.

Problemen

De Wateringse kon de voorsprong niet vasthouden. Haar Milanese opponente kwam terug tot 5-5 en behield vervolgens haar eigen service.

Bertens bleef moeite houden met haar opslag en kwam op 40-40 in serieuze problemen. Ze sloeg die knap weg om vervolgens de set in de tiebreak binnen te halen.

Dat brak de weerstand van de Italiaanse, die steeds meer fouten ging maken en Bertens alle gelegenheid gaf te groeien. De 21-jarige speelster kon zich dan ook eenvoudig naar de tweede ronde slaan.

Roland Garros

Schiavone staat bekend als gravelspecialiste. In 2010 won ze Roland Garros. Een jaar later haalde ze de finale, waarin Na Li te sterk was. Tegenwoordig is Schiavone terug te vinden op de 36e plaats van de wereldranglijst.

Bertens, die niet geplaatst is in Rome, neemt het in de tweede ronde op tegen de winnares van het duel tussen de Amerikaanse Sloane Stephens (16) en Flavia Pennetta uit Italië.