Rafael Nadal heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière het graveltoernooi van Madrid gewonnen.

Bekijk de samenvatting van Nadal-Wawrinka

De Spanjaard was in de finale in twee sets te sterk voor de Zwitser Stanislas Wawrinka: 6-2, 6-4. Het duel nam een uur en tien minuten in beslag.

Het is de vijfde titel van het jaar voor Nadal. Hij won eerder dit seizoen de toernooien van Sao Paulo, Acapulco, Indian Wells en Barcelona.

De Spanjaard won ook in 2010 de titel op het Madrileense gravel. In 2005 was hij eveneens succesvol in de Spaanse hoofdstad, maar toen werd het toernooi in het najaar gehouden op hardcourt.

Wawrinka won vorige week nog de titel op het Portugese gravel van Oeiras.

Wawrinka maakte tijdens het toernooi indruk in zijn partijen tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga en de Tsjech Tomas Berdych, maar hij slaagde er niet in om het Nadal lastig te maken. 

Bijzonder

Hij moest zijn service drie keer inleveren en kreeg geen kansen op de opslag van de Spanjaard. Het was zijn negende nederlaag op rij tegen Nadal. ''Zeker na zijn rentree is het heel moeilijk voor mij om hem te verslaan'', zei Wawrinka.

Het was voor Nadal bijzonder om weer voor eigen publiek te winnen. ''Het maakt deze overwinning extra speciaal als ik besef van waar ik moest komen'', verwees Nadal naar zijn slepende knieblessure die hem maanden aan de kant hield. 

''Het is altijd bijzonder voor mij om in Madrid te spelen. Het toernooi had niet beter kunnen uitpakken voor mij."