De kansen van Andy Murray op het winnen van Grand Slams nemen toe als hij de nummer twee van de wereld wordt.

Dat stelt zijn coach Ivan Lendl tegenover de BBC.

De Schot, nu nummer drie op de wereldranglijst, kan maandag een plek stijgen als hij het Masterstoernooi van Miami op zijn naam schrijft. Hij gaat dan de huidige nummer twee Roger Federer voorbij.

"Het is belangrijk dat hij veel punten pakt, waardoor hij beter geplaatst is bij Roland Garros en Wimbledon. Dat is het belangrijkste voordeel voor Andy bij een hogere ranking."

Lendl ziet een kans dat de Schot in dat geval Novak Djokovic, Roger Federer en Rafael Nadal pas in de finale tegenkomt bij de Grand Slams.

"Als Nadal tot aan Roland Garros weinig punten pakt, zakt hij mogelijk naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. Dan zijn er twee scenario’s mogelijk. Of Murray treft hem al in de kwartfinale, of hij ontloopt hem helemaal. Djokovic en Federer ontloopt hij in ieder geval tot aan de finale", aldus de coach.

Loting

De loting bij de Grand Slams zal volgens Lendl erg belangrijk worden voor Murray. "Als Andy als enige van de huidige top vier in de onderste helft van het schema belandt, nemen zijn kansen op de titel enorm toe."

"Djokovic, Federer en Nadal spelen dan wel tegen elkaar en zullen daardoor zowel mentaal als fysiek een grotere inspanning moeten leveren om de eindstrijd te bereiken."

Lendl, voormalig nummer één van de wereld, werkt sinds 2012 met de Schot en is blij met de ontwikkeling die Murray sindsdien heeft doorgemaakt.

"Andy wint zijn wedstrijden makkelijker dan voorheen. Zijn prestaties zijn veel stabieler. Daar ben ik erg tevreden over."

Murray speelt donderdag tegen Marin Cilic voor een plek in de halve finale bij het toernooi van Miami.