Thomas Schoorel maakt over twee weken in Italië zijn rentree op de tennisbaan. De Amsterdammer heeft ruim vijf maanden moeten toekijken na een elleboogoperatie.

Door Charlie Bootsman

De 23-jarige Schoorel is inmiddels afgezakt naar de 303e plaats op de wereldranglijst. In juli 2011 maakte hij nog kortstondig deel uit van de top honderd.

Zijn elleboogkwetsuur is de tweede serieuze blessure die Schoorel in een paar jaar tijd parten speelt. Eind 2011 en begin vorig jaar hield een pijnlijke schouder hem van spelen af.

De boomlange Schoorel, die vanaf 8 april in Vercelli terugkeert op een futuretoernooi, werkte de afgelopen maanden in het trainingscentrum van tennisbond KNLTB hard aan zijn rentree.

NUsport belde met hem tijdens zijn dagelijkse autorit van de Bijlmer naar de training in Almere.

Je gaat weer spelen.
"Inderdaad, het werd wel weer eens tijd. De laatste weken heb ik goed getraind en ik kan niks meer stuk maken in die elleboog, al moest mijn lichaam er wel even aan wennen dat ik weer op de baan stond. Natuurlijk moet ik wel kijken hoe het straks gaat met serveren en winners slaan. Ik speelde lange tijd alleen maar rally's. Het zal ook nog een switch worden van de binnenbaan naar buiten op gravel."

Was het een zware herstelperiode?
"Het valt relatief mee, zeker als ik het vergelijk met mijn schouder. Bij de operatie was het slagingspercentage ook groter. Dat was bij de schouder maar zestig procent en dan was de kans alsnog aanwezig dat ik niet meer kon serveren. Ik stond toen ook goed te spelen en maakte me meer zorgen om het vooruitzicht. Nu was het wel vervelend om niet te spelen, maar ik heb er ervaring mee. Al waren er wel momenten dat ik niet te genieten was. Dan was ik kortaf naar ouders en vrienden toe."

Is dit een frisse start?
"Dat weet ik niet, ik heb gewoon weer zin om te spelen. Misschien kun je het wel als frisse start beschouwen, maar eind vorig jaar ging het al beter en dat wil ik doortrekken. Mentaal zat het goed en ik was goed met mijn spel bezig."

Toch vond je zelf dat je harder moest werken.
"Dat was eerder in het jaar. Ik was dat deel van het tennis even vergeten, dacht dat ik het met mijn talent wel zou redden. Zo werkt het niet, midden in het jaar ging het gewoon heel erg fout en dat duurde lang."

Ben je bang dat het weer misgaat?
"Nee, het gevoel komt wel weer terug. Ik zie het met vertrouwen tegemoet. Ik zal altijd een lang lichaam houden en dat brengt een zekere zwakheid met zich mee, ik moet mijn fysiek extra aandacht blijven geven. Ik verheug me op de wedstrijdspanning die weer gaat komen. Het kan lastig worden, maar misschien win ik die eerste paar toernooien wel."

In Italië heb je al een aantal challengers gewonnen. Heb je met opzet vertrouwde grond uitgekozen om terug te keren?
"Ik voel me daar altijd op mijn gemak, de keuze is dan niet zo moeilijk. Ik speel daar sowieso vijf weken en het leek me goed om te beginnen in de futures. Even terug naar de basis."

Reis je alleen?
"Ja, ik kan op dit moment geen coach betalen. Het zou fijn zijn om met iemand te gaan, maar de bond heeft ook geen mogelijkheid om iemand mee te sturen. Eerder ging het ook wel goed, ik wordt 8 april 24, dat moet ik toch aankunnen. Raymond Knaap (coach Jong Oranje) is wel de persoon waar ik het meest mee overleg, met hem heb ik ook het schema bepaald, al praat ik ook met technisch directeur Jan Siemerink."

Wat zijn je doelen bij je rentree?
"Ik ben vooral blij dat ik weer kan tennissen. Ik wil het zo goed mogelijk doen en alles eruit halen. Dan komt die ranking vanzelf wel."