ROTTERDAM - Esther Vergeer maakte van de presentatie van haar biografie Esther Vergeer, Kracht & Kwetsbaarheid gebruik om haar afscheid als rolstoeltennisster toe te lichten.

Door Jasper Boks

"Voor de Paralympische Spelen in Londen dacht ik er stiekem al aan dat het mijn laatste toernooi zou zijn. Ik heb die gedachtes verborgen gehouden. Anders zou het in Londen vooral over mijn afscheid gaan", stelde een emotionele Vergeer tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament.

"Na Londen was het een grote grijze wolk in mijn hoofd, het ging niet regenen, maar het werd ook niet zonnig. Ik stelde mezelf de vraag hoeveel lol ik nog op de baan had. En of ik wel zonder de adrenalinekick kon. Ik merkte ook dat ik steeds minder gemotiveerd was. Ik heb in dertien jaar tijd slechts één wedstrijd verloren. Bizar. Ongelooflijk."

470 duels

De 31-jarige Vergeer won in haar carrière alles wat er te winnen viel. Ze was tien jaar lang ongeslagen, won in die periode 470 duels op rij en kreeg tijdens die reeks slechts één matchpoint tegen. Sinds 1998 voerde ze de wereldranglijst aan, ze won zeven keer goud op de Paralympische Spelen en pakte 27 Grand Slam-titels.

"Ik ben lang emotioneel heen en weer geslingerd, het was een lang proces om de knoop door te hakken. Moest ik stoppen, doorgaan of een sabattical nemen? Uiteindelijk werd het gevoel om te stoppen steeds sterker."

"Tijdens de Australian Open zat ik op de bank en het voelde goed. Het wordt niet mooier dan dit, het is rond, het kan niet beter. Het zal wennen zijn, een leven zonder tennis. Ik zal zeker bezig blijven, wil gaan rolstoelbasketballen en atletiek lijkt me ook wel wat. Te beginnen op recreatief niveau en als dat goed gaat, zie ik wel."

Vergeer gaat zich nu inzetten voor de Esther Vergeer Foundation die zich inzet voor de gehandicaptensport. Deze week treedt ze ook weer op als toernooidirecteur van het rolstoeltennistoernooi bij het ABN AMRO World Tennis Tournament.