HOOFDDORP - Esther Vergeer heeft besloten om een punt te zetten achter haar loopbaan als rolstoeltennisster. 

De 31-jarige Woerdense meldde haar besluit dinsdag op Twitter. ''Zeer bijzondere dag. Officieel gestopt met tennis'', luidde de korte, maar duidelijke boodschap.

Dinsdagmiddag zal Vergeer in Rotterdam, rond de presentatie van haar biografie Esther Vergeer, Kracht & Kwetsbaarheid, uitleggen waarom ze tot deze beslissing is gekomen.

De Nederlandse veroverde onder meer zeven gouden medailles op de Paralympische Spelen en kroonde zich 27 keer tot Grand Slam-kampioene.

Na de Paralympics van Londen laste ze een rust- en denkpauze in.

470 wedstrijden

Vergeer verloor in januari 2003 haar laatste partij. Die ongeslagen reeks blijft staan op 470 wedstrijden. Sinds 1998 voert ze de wereldranglijst aan.

In haar lange carrière groeide Vergeer uit tot een icoon van de gehandicaptensport. Haar prestaties op de tennisbaan leidden zelfs twee keer tot verkiezing van beste gehandicapte sporter van de wereld.

Cats

André Cats roemt Vergeer om haar professionele aanpak. ''Ze was altijd op zoek naar verbetering en omringde zich met de beste mensen om haar beter te maken'', zei de chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg dinsdag.

''Haar prestaties zijn indrukwekkend, maar de manier waarop zij zo lang zo succesvol is geweest, spreekt vooral tot de verbeelding. Ze heeft laten zien dat een professionele aanpak loont en is daarmee zeker voortrekker geweest voor anderen in de gehandicaptensport.''

Cats was getuige van haar laatste optredens in Londen, waar Vergeer haar zesde en zevende gouden paralympische medailles veroverde.

''Ik heb daar gezien hoe groot de uitdaging voor haar was. Onderschat niet hoe enorm de druk was om daar in de schijnwerpers van Londen weer de beste te moeten zijn. Die twee medailles hebben haar meer energie gekost dan menigeen denkt.''