ROTTERDAM - Igor Sijsling heeft zijn eerste grote scalp te pakken. Hij versloeg in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament Jo-Wilfried Tsonga, de nummer acht van de wereld, met 7-6 (3), 4-6 en 6-4. Het was zijn eerste overwinning op een top tien-speler.

Door Jasper Boks

“Mijn coach Joaquin Munoz zei net: ‘Als jij je niveau haalt, kun je van dit soort jongens winnen. Wat dat betreft heb je niets geks gedaan.’ Dit is mijn beste overwinning en ik heb het gevoel dat ik dit vaker moet kunnen."

"De overtuiging is er dat ik het spel heb om dit soort jongens te kunnen verslaan,” aldus Sijsling, die met een van toernooidirecteur Richard Krajicek gekregen wildcard meedoet in Rotterdam.

Vorig jaar wist de nummer 77 van de wereld de partij tegen Jarkko Nieminen er net niet uit te slepen in de eerste ronde, tegen Tsonga lukte dat hem wel. Er is dan ook wel het een en ander gebeurd tussen nu en een jaar terug.

Sijsling heeft een grote sprong gemaakt, precies een jaar terug was hij nog nummer 151 op de ranking. “Ik ben beter gaan tennissen, heb meer zelfvertrouwen en heb mijn spelletje gevonden het afgelopen jaar.”

Onderschatten

Tegen Tsonga had hij op 4-3 in de tweede set twee breekpunten. Hij liet ze liggen en werd de game erna zelf gebroken. Na precies twee uur kon hij toch juichen. “Ik had wel het gevoel dat hij me een beetje onderschatte, dat hij dacht: ik win de partij nog wel."

"Tijdens de wedstrijd ben ik kalm gebleven. Ik had een dipje na die breek in de tweede set, daar kantelde de partij. Ik baalde even, maar ben daarna weer punt voor punt gaan spelen. Ik moet rustig blijven, kan niet eindeloos aan die twee gemiste kansen in de tweede set blijven denken. Ik weet dat de kansen weer komen als ik rustig blijf. Ik ben door de jaren wel een stukje wijzer geworden.”

De 25-jarige Sijsling, die bij de Australian Open de finale van het dubbelspel haalde met Robin Haase, moet het in de tweede ronde opnemen tegen Martin Klizan, nummer 31 van de wereld. Een week geleden in Zagreb won Haase van de Slowaak.

“Hij heeft het afgelopen jaar heel goed gespeeld. Hij is linkshandig, heeft een heel goede forehand. Hij speelt een beetje als Tsonga, alleen dan linkshandig. Nu is het zaak dat ik niet meer aan deze partij denk. Straks lig ik misschien nog een beetje te stuiteren in mijn bed, maar dan moet ik morgen maar wat langer uitslapen.”