ROTTERDAM – Als het aan Roger Federer ligt, wordt er beter en strenger op doping gecontroleerd in het tennis, zei hij bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. De nummer twee van de wereld is voor een bloedpaspoort.

Door Jasper Boks

Andy Murray vertelde onlangs, nadat de dopingpraktijken van Lance Armstrong aan het licht waren gekomen, ook al dat in het tennis de controles strenger en beter konden. "Ik deel de mening van Andy", zegt Federer, titelverdediger in Rotterdam.

"Er mag vaker worden gecontroleerd. Bij de Australian Open verbaasde het me weer dat ik alleen urine af moest staan.''

''Ik denk dat het goed is om ook geregeld bloed af te nemen. Ik ben voor een biologisch paspoort in het tennis. Zodat spelers ook later nog eens tegen het licht gehouden kunnen worden. Dat zal de bedriegers afschrikken, denk ik. En je straalt als sport uit dat je er alles aan doet om clean en betrouwbaar te zijn.''

"Ik vind ook dat er meer geld vrijgemaakt moet worden voor controles en dat de Grand Slam-toernooien helpen dat te financieren, want ook voor hen is het belangrijk dat de sport betrouwbaar is."

Bloedcontroles

In 2011 werden er maar 21 out-of-competition bloedcontroles gehouden in het tennis. Voor mannen en vrouwen. Ter vergelijking: in het wielrennen werden er dat jaar 3314 keer buiten competitie een bloedtest afgenomen.

"Ik zeg niet dat er veel valsspelers zijn in het tennis, voor mijn gevoel is het tennis erg schoon", stelt de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar.

"Gemiddeld wordt er één tennisser per jaar gepakt. En de spelers die tegen de lamp lopen, hebben ook verboden middelen per ongeluk tot zich genomen. Maar goed, die fouten moet je niet maken. Spelers moeten de regels kennen en ernaar leven."

Federer heeft de val van Armstrong natuurlijk ook gevolgd. "Hij is uiteindelijk gepakt, dat is het minste wat er moest gebeuren. Maar het duurde wel lang voordat dit duidelijk werd. We willen allemaal het liefst dat het een dag later al bekend is als iemand een bedrieger is."

"Dat kan helaas niet. Door te straffen en het teruggeven van geld worden mensen hopelijk ontmoedigd vals te spelen.”