ROTTERDAM - Boris Becker moet niks hebben van de dopinggeruchten rond Rafael Nadal die Christophe Rochus onlangs in de wereld bracht. 

Door Charlie Bootsman

De oud-topspeler is ervan overtuigd dat het toptennis vrij is van doping en wijst vooral naar andere sporten.

Becker was afgelopen weekend in Rotterdam om de loting te verrichten voor het ABN AMRO World Tennis Tournament. NUsport sprak uitgebreid met de Duitser.

Rafael Nadal is terug. Gaat hij zijn oude niveau weer halen?
"Ik hoop het. Ik denk dat het tennis Nadal nodig heeft en andersom. Hij is één van de populairste spelers in de wereld. Vergeet niet dat hij wel een serieuze blessure heeft gehad. Normaal gesproken komt de periode om weer op niveau te komen overeen met de periode dat je eruit bent. Hij is er acht maanden uit geweest, hopelijk gaat het sneller. Zijn leeftijd is een voordeel, hij is pas 26. Dat is jong genoeg om goed te herstellen. Hij speelt wel een zeer fysiek spelletje, dus het zal moeilijk worden om terug te komen. Maar het gaat hem lukken."

Is hij voorbereid op een moeilijke rentree?
"Ja, hij is één van de beste strijders die er is, dat zal het probleem niet zijn. Alles wat hij heeft gewonnen was het resultaat van hard werken, daar is hij niet bang voor. Hij doet het nu al aardig op gravel en gaat daarmee door tot Roland Garros. Als hij op zijn beste ondergrond zijn zelfvertrouwen terugkrijgt, wie weet wat er dan gebeurt? Hij heeft het in zich om het onmogelijke te presteren. Als hij erbij is in Parijs, heeft hij altijd een kans om te winnen."

Novak Djokovic begon het jaar weer goed. Heeft hij indruk op je gemaakt?
"De manier waarop hij zich de laatste jaren gepositioneerd heeft als nummer één is indrukwekkend. Het is één ding om er te komen, maar het is veel moeilijker om die plek te verdedigen. Het is nu het derde jaar dat hij zo gestart is en hij verdient alle lof. Hij speelt op een ongelofelijk niveau en heeft nu al zijn zesde Grand Slam gewonnen. Hij is echt de te kloppen man."

En Andy Murray, viel die niet wat tegen tijdens de finale van de Australian Open?
"Misschien is Djokovic gewoon iets beter. Ik denk dat Murray zichzelf niet zo veel kwalijk kan nemen, hij heeft zo goed gespeeld als hij kon. Djokovic verdiende te winnen. Murray is de laatste jaren al veel beter geworden met Lendl. Hij zal nog beter worden, maar Djokovic zit ook niet stil. Als ze allebei op hun best spelen, is Djokovic net iets beter."

Nog even terug naar Nadal. Rochus beschuldigde hem onlangs van doping. Wat vind je daarvan?
"Het getuigt van weinig respect om op deze manier geruchten te starten. Tennis mag trots zijn dat niemand van de top tien-spelers, ze worden elke week en op elk Grand Slam-toernooi getest, positief is bevonden. Tennis is één van de weinige sporten die dat heeft, andere sporten kunnen dat niet zeggen. Ik weet niet wat het probleem van Rochus is met Nadal, maar eigenlijk moet hij gewoon zijn mond houden. Als hij alleen maar praat om te praten, is hij slecht geadviseerd."

Is tennis echt een schone sport?
"Absoluut, kijk naar ons verleden. De beste spelers ter wereld, of het nu uit de jaren tachtig, negentig, 2000 of 2010 is, niemand van hen heeft positief getest. Dat zegt alles. Het is een olympische sport sinds 1984, dat betekent dat we allemaal worden getest. Doping was nooit een issue in tennis. Je hebt altijd geruchten, maar dat zijn steeds mindere spelers die verliezen. Ze denken altijd dat de reden van de nederlaag is dat de andere jongens iets gebruiken. Vaak is het gewoon omdat er andere spelers beter zijn."

Hoe kijk je tegen de dopingperikelen in de sport in het algemeen aan?
"Het is onderdeel van sport. Je kunt je ogen er niet voor sluiten en zeggen dat de Olympische Spelen honderd procent schoon zijn. Je hebt altijd zaken die achteraf worden gevonden. Ze doen hun best om dat te bestrijden, maar er blijven zwarte schapen. Er zijn bepaalde sporten die vatbaarder zijn voor doping dan andere. Wielrennen heeft een historie daarmee, atletiek en zwemmen hebben dat ook. De straffen zijn heel zwaar nu en de tests worden heel professioneel gedaan."

Ook de discussie over matchfixing doet dezer dagen weer zijn intrede.
"Ik weet nergens van natuurlijk, maar in geen enkele sport kun je zeggen dat het niet gebeurt. In het tennis zullen er ook wel wat idioten zijn. Ik weet het niet, maar voor mij gaat het om de topjongens. Als er een historie is dat dezelfde mensen steeds winnen, komt het gewoon doordat ze beter zijn. Wat iemand die 150e staat doet, interesseert me eigenlijk niet. Het gaat om de top twintig en die wedstrijden verlopen echt eerlijk."

Is het een gevaar voor tennis?
"In elke sport waar veel geld omgaat, denken mensen erover na hoe ze meer geld kunnen verdienen. Dat is normaal. Ik denk dat de wetgevende instanties in het tennis heel sterk zijn. Jaren geleden is er een zaak geweest, maar er was nooit bewijs. We moeten voorzichtig zijn. Zo lang er niets bewezen is, moeten we er niets over zeggen."

Tot slot: wie gaat dit jaar afsluiten als nummer één van de wereld?
"Djokovic maakt een goede indruk met deze perfecte start, die is mijn favoriet. Murray heeft een kans om in de zomer veel punten te pakken. Het zal gaan om die twee. Als Roger Federer een goede eerste zes maanden doormaakt, heeft hij ook een kans."