ROTTERDAM - Boris Becker vindt het van weinig respect getuigen dat mensen de laatste tijd twijfelen aan de kwaliteiten van Roger Federer.

Door Charlie Bootsman

"Natuurlijk is hij geen 25 meer, maar het is de beste tennisser aller tijden", zei de oud-topspeler zaterdag bij een persconferentie in Rotterdam.

"Sommige mensen zeggen dat de ster van Federer dalende is. Dat vind ik een beetje respectloos en eigenlijk onzin. Het is nog steeds een fantastische speler."

Becker is bij het ABN Amro World Tennis Tournament, dat maandag begint aan de veertigste editie, en verricht zaterdagavond de loting voor het toernooi.

Federer is wederom de grootste publiekstrekker in de Maasstad. De Zwitser arriveerde zaterdag in Nederland en traint meteen op de banen van Sportpaleis Ahoy.

Nadal

De 45-jarige Becker, die het toernooi in 1992 won, heeft dit jaar hoge verwachtingen van Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman maakt eveneens zijn opwachting in Rotterdam en is volgens de Duitser kanshebber om ook eens een grote prijs te pakken.

"Ik denk dat hij een Grand Slam kan winnen. Hij heeft er de kwaliteiten voor en de persoonlijkheid. Het is goed dat hij hier is omdat hij ervan houdt om indoor te tennissen. Hij zal het Federer lastig maken."

De terugkeer van Rafael Nadal op de ATP Tour doet Becker goed. De van een zware knieblessure herstelde Spanjaard speelt momenteel in Viña del Mar zijn eerste toernooi in ruim een half jaar. "Het is erg goed dat hij terug is. Het tennis heeft een gezonde Nadal nodig."

Spiegelen

De Australian Open, waar Novak Djokovic in de finale te sterk was voor Andy Murray, bevestigde voor Becker de staat van het mannentennis. "De top vier steekt er echt bovenuit. Dat is niet erg, ik kijk graag naar ze."

De speelstijl van de topspelers kan Becker echter niet altijd bekoren. "Ze spelen allemaal hetzelfde. In de finale leek het wel of Djokovic en Murray elkaar aan het spiegelen waren. Gelukkig zorgt Federer nog voor de nodige variatie in het spel."

Becker tipt Bernard Tomic en Milos Raonic als beloftes die kunnen doordringen tot de top. Hij beaamde dat het moeilijker is geworden om op jonge leeftijd de top tien van de wereldranglijst te bereiken.

"Ik denk dat het komt doordat de huidige generatie niet volwassen genoeg is om met de verwachtingen om te gaan. Nu heeft iedereen Twitter en zien spelers dat de hele wereld naar ze kijkt. Dat was vroeger niet zo."