HOOFDDORP - Rafael Nadal doet toch niet mee aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Dat liet de Spaanse nummer vier van de wereld vrijdag weten. Nadal heeft te kampen met de naweeën van een buikvirus, dat het herstel van een eerder opgelopen knieblessure hindert.

''Mijn knie voelt al veel beter en het revalidatieproces verloopt voorspoedig, maar het buikvirus heeft ervoor gezorgd dat ik afgelopen week niet kon trainen'', aldus Nadal.

''Het spijt me dat ik daarom heb moeten afzeggen voor het toernooi in Doha en de Australian Open. Het is belangrijk om niets te overhaasten. De buikgriep heeft mijn speelschema in de war gestuurd. Ik zal daarom moeten wachten tot eind februari in Acapulco voordat ik weer in actie kom."

Het toernooi in Melbourne begint op 14 januari en duurt twee weken. Eerder deze week moest de voormalig nummer één van de wereld al afzeggen voor het demonstratietoernooi van Abu Dhabi.

De Spanjaard zou in januari in zijn rentree maken op het hoogste niveau na een half jaar uit de roulatie te zijn geweest met een knieblessure. Zijn topniveau moest volgens de planning in maart weer behaald zijn.

Nadal was bij de vorige editie van de open Australische kampioenschappen in de finale niet opgewassen tegen Novak Djokovic. In 2009 was de Spanjaard wel de sterkste.