AMSTERDAM - De mannenfinale bij de US Open wordt volgend jaar op maandag gespeeld. De vrouwenfinale verhuist naar zondag.

Dat heeft de Amerikaanse tennisbond USTA vrijdag bepaald. De wijziging geldt voorlopig alleen voor 2013. Na de volgende editie van het toernooi in New York wordt een beslissing over de jaren daarna genomen.

De beslissing om een dag toe te voegen aan het speelschema werd ingegeven door de afgelopen vijf jaar. Toen moest de mannenfinale door slecht weer telkens al worden uitgesteld naar maandag.

Door de extra dag hebben zowel de mannen als de vrouwen bovendien een rust dag tussen de halve finale en de finale.

Als gevolg van de finale op maandag vervalt de zogeheten Super Saturday. Op die dag stonden sinds 1984 beide halve finales bij de mannen en de vrouwenfinale gepland.

De vrouwenfinale, die sinds 2001 op zaterdagavond werd gespeeld, wordt op zondagmiddag om 16.00 uur lokale tijd afgewerkt. De mannenfinale begint op maandagmiddag om 17.00 uur.

Tegelijkertijd gaat ook het prijzengeld van het laatste grandslamtoernooi van het jaar fors omhoog. Dit jaar was er nog 25,5 miljoen dollar te verdelen, volgend jaar is dat 29,5 miljoen. De USTA heeft nog niet besloten hoe het extra geld wordt verdeeld.