LONDEN - Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn carrière de ATP World Tour Finals gewonnen.

De nummer één van de wereld versloeg maandag in de finale de Zwitserse titelverdediger Roger Federer: 7-6 (6) en 7-5.

De 25-jarige Serviër won het lucratieve slottoernooi van het jaar in 2008 voor het eerst. Federer zegevierde zes keer tijdens de World Tour Finals.

Djokovic won al zijn partijen in de 02 Arena van Londen, waar de acht beste tennissers van dit seizoen om de hoofdprijs streden.

Alleen de Spanjaard Rafael Nadal, de nummer vier van de wereld, ontbrak vanwege een knieblessure.

Vechtlust

De Serviër toonde maandagavond in het gevecht tussen de nummers één en twee van de wereld weer eens aan over vechtlust en veerkracht te beschikken.

In de eerste set werd Djokovic in de tweede game gebroken, maar hij vocht zich terug en mocht op 5-4 zelf voor de set serveren. Federer toonde daar zijn klasse door terug te breken, waardoor uiteindelijk een tiebreak noodzakelijk werd. Daarin toonde Djokovic zich de sterkste.

In de tweede set leverde Djokovic opnieuw meteen zijn service in, maar weer knokte hij zich terug. Federer had op 5-4 twee setpoints, maar verspeelde die en moest uiteindelijk de game afstaan aan Djokovic.

De Zwitser leek even van slag, maakte voor zijn doen ongewoon veel foutjes en die strafte Djokovic genadeloos hard af: 7-5.

Nummer één

Djokovic begon het jaar met winst van de Australian Open en schreef maandag dus ook het slottoernooi op zijn naam.

''Dit was een fantastisch seizoen'', jubelde hij na zijn zege in de finale op Roger Federer. ''Ik had het jaar niet beter kunnen beginnen én eindigen.''

Djokovic is de eerste speler sinds Federer in 2007 die als nummer één van de wereld de World Tour Finals op zijn naam schrijft.