LONDEN - Roger Federer staat maandag weer in de finale van de ATP World Tour Finals. De titelverdediger was zondag in de halve eindstrijd te sterk voor Andy Murray. De Zwitser versloeg de Brit met 7-6 (5) 6-2.

Federer neemt het in de finale op tegen Novak Djokovic. De Servische nummer één van de wereld rekende met 4-6, 6-3 en 6-2 af met de Argentijn Juan Martin Del Potro.

Murray brak in de eerste set al snel door de service van Federer. Maar de Zwitser herstelde zich en sleepte er een tiebreak uit.

In de verlenging kwam Murray opnieuw op voorsprong, maar de olympisch kampioen hield de marge niet vast. Federer won de tiebreak met 7-5.

In de tweede set maakte Federer het overtuigend met 6-2 af. 

Federer haalde bij het eindejaarstoernooi voor de achtste keer keer de finale in de laatste tien jaar. Hij kan maandag voor de zevende maal in zijn loopbaan en voor de derde keer op rij de hoofdprijs pakken.

Djokovic stond in 2008 in de eindstrijd en won toen ten koste van de Rus Nikolai Davidenko.

Fantastisch

Federer zei na afloop dat het een speciale wedstrijd was. ''We stonden voor de derde keer tegenover elkaar in Londen. Het publiek was fantastisch. Hier doe je het allemaal voor. Daarom houd ik ervan om te trainen zonder publiek. Het inspireert om hard te werken voor avonden als dit.''

Federer versloeg Murray eerder dit jaar in de finale van Wimbledon. De Brit nam tijdens de Spelen op dezelfde baan revanche voor deze nederlaag. Zondag was de winst opnieuw voor Federer.

De Zwitser speelde in 2012 ook al vier keer tegen Djokovic. De Serviër won in mei in de halve finales in Rome en in juni in dezelfde fase van Roland Garros. Federer was de sterkste in de halve finales van Wimbledon en de finale van Cincinnati.

Djokovic zei na zijn zege op Del Potro dat het hem niet uitmaakte wie maandag zijn tegenstander zou worden. ''Het wordt hoe dan ook een geweldige finale'', keek hij vooruit.

Droomjaar

Murray wilden niet te lang treuren om zijn nederlaag tegen Federer. ''Dit was een ongelooflijk positief jaar voor mij'', zei de Schot.

''Natuurlijk had ik graag met een overwinning afgesloten, maar dat lukte niet. Het is het beste jaar in mijn loopbaan geweest. Ik zie niet in waarom ik nu negatief moet zijn. Het was hoe dan ook een droomjaar. Ik heb eindelijk mijn kansen gepakt dit jaar. Dat is het allerbelangrijkste.''

Bekijk de hoogtepunten van Federer - Murray