Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Serena Williams

'Uitstraling vrouwentennis terug'

HOOFDDORP - Met de winst van Serena Williams op de WTA Championships in Istanbul hebben de vrouwen het tennisjaar afgesloten.
Door NUsport/Charlie Bootsman

De Amerikaanse versloeg Maria Sjarapova in de finale en pakte haar vierde grote titel na Wimbledon, olympisch goud en de US Open.

Victoria Azarenka, die de Australian Open won, sluit het jaar af als nummer één van de wereld. Sjarapova schreef Roland Garros op haar naam en staat tweede. Williams bezet na al haar successen slechts de derde plek.

NOS-commentator Marcella Mesker volgde de WTA Tour op de voet. NUsport evalueerde het seizoen met haar.

Het is toch het jaar van Williams geworden. Hoe verklaar je haar comeback?
“Na vijftien jaar heeft ze in de persoon van Patrick Mouratouglou voor het eerst een echte tenniscoach. Dat heeft toch meegespeeld in haar succes. Ze is na de uitschakeling in de eerste ronde van Roland Garros, toen ze zoveel matchpoints verspeelde, bij zichzelf te rade gegaan. Ze dacht: ga ik er nog een keer voor of niet? Ze heeft zich toch gerealiseerd dat ze hulp van buitenaf nodig heeft.”

“Haar ouders zijn al jaren gescheiden en zijn er ook niet altijd meer bij. Die zijn de motivatie een beetje kwijt en hebben natuurlijk niet echt verstand van tennis. Ze hebben de zusjes wel een bepaalde levensfilosofie bijgebracht: jullie zijn de beste. Door het talent van de dames zelf zijn ze zo goed geworden, maar Serena had nu iemand nodig die haar vertelde wat ze moest doen. Sinds Wimbledon werkt ze met hem en gaat het goed. Vooral de service is geweldig, die is bijna niet meer te retourneren.”

Had het vrouwentennis de terugkeer van Williams op topniveau ook echt nodig?
“Zeker, dit was een heel positief jaar. De vrouwen hebben eigenlijk orde op zaken gesteld. Je hebt nu een top drie waar je u tegen mag zeggen. De drie beste vrouwen in het tennis met alledrie uitstraling. Azarenka is met haar 23 de jongste en de minst bekende, maar die gaat zich natuurlijk nog verbeteren. Ze moet ook de harten veroveren van de fans en de media en dat gaat ze doen. Het vrouwentennis heeft weer de aandacht die het verdient. De comeback van Williams en Sjarapova heeft net dat beetje jus aan het vrouwentennis geven, zeg maar een hele scheut.”

Caroline Wozniacki voerde begin dit jaar nog de wereldranglijst aan. Wat is er met haar gebeurd?
“Iedereen is vooruit gegaan, behalve Wozniacki. Stilstand is achteruitgang, zo zit het in tennis. Ze is gewoon hetzelfde blijven doen en heeft nu Thomas Johansson als coach, ik vind het een lachertje. Hij heeft geen enkele ervaring en als je zijn twitterberichten leest, die man heeft niets te melden. Maar goed, ze is gelukkig met haar vriendje Rory McIlroy en verdient veel geld. Ze blijft natuurlijk geliefd en een publiekstrekker voor toernooien.”

En Agnieszka Radwanska heeft zich gemeld aan het front.
“Ik vind het prima hoor. Ze wordt door een aantal haters ‘terugduwer’ genoemd omdat ze niet zo aanvallend speelt. Een nummer één van de wereld is ze niet, maar ik vind dat je blij moet zijn met al die rally’s van haar en iemand als Sara Errani. Zij weten in ieder geval wat ze doen, spelen tactisch en slim. Het is niet altijd een pretje om te kijken naar die harde slagen en al die onnodige fouten. Ik zie de top drie voor het komende jaar wel zo blijven staan. Williams gaat nog stijgen en als zij fit blijft is ze op dit moment de beste. Het is eigenlijk ongelofelijk. Ze heeft zeven toernooien gespeeld en staat niet eens eerste. Ze wordt wel een jaartje ouder, maar ik denk dat ze rustig tot haar 35e doorgaat.”

Hoe hebben de Nederlandse vrouwen het gedaan?
“Goed, ik kan niet anders zeggen. Arantxa Rus en Kiki Bertens hebben allebei hun hoogste ranking ooit gehaald. Bertens had helemaal een droomjaar en Rus deed het goed op de Grand Slams met de vierde ronde op Roland Garros. Volgend jaar wordt wel belangrijk, vooral Bertens moet nu bewijzen dat ze daar thuishoort. Michaëlla Krajicek zal niet tevreden zijn. Ze is de aansluiting met de echte top kwijt geraakt. Het wordt moeilijk voor haar om de top vijftig ooit nog te halen. Een tikje harder werken kan geen kwaad, maar de echte motivatie zie ik niet meer bij haar. Het blijven hoge pieken en diepe dalen met het Nederlandse tennis. Het gemiddelde moet omhoog, het is te wisselvallig.”

Aanbevolen artikelen