HOOFDDORP - Serena Williams heeft zich zaterdag eenvoudig geplaatst voor de finale van de WTA Championships in Istanbul.

De Amerikaanse toonde zich veel te sterk voor de Poolse Agnieszka Radwanska: 6-2 en 6-1. Het duel nam ongeveer een uur in beslag.

Radwanska, zichtbaar vermoeid omdat ze vrijdag nog laat in actie moest komen, knokte zich in de beginfase nog terug van een break achterstand, maar verloor vanaf 2-2 liefst vier games op rij.

Ook in het tweede bedrijf heerste de Amerikaanse, die eerder dit jaar al in de Wimbledon-finale afrekende met Radwanska. Na een vroege break liep de Poolse achter de feiten aan.

“Ik wist dat Agnieszka deze week al acht uur op de baan had gestaan, dus dat was een voordeel”, zei Williams na afloop. “In de finale zal ik hoe dan ook mijn beste tennis moeten spelen.”

Sjarapova

In de finale neemt Williams het op tegen Maria Sjarapova. De Russin ontdeed zich zaterdag opvallend makkelijk van de nummer één van de wereld Victoria Azarenka met 6-4, 6-2.

De 25-jarige Sjarapova had dit jaar slechts een van de vijf ontmoetingen met Azarenka in winst omgezet, maar maakte haar intenties in Turkije al snel duidelijk.

Ze plaatste bij 1-1 haar eerste break. Azarenka deed direct iets terug, maar moest het antwoord schuldig blijven toen Sjarapova bij 2-2 opnieuw toesloeg.

De nummer twee van de wereldranglijst serveerde de set vervolgens eenvoudig uit en leek daarmee een mentale tik uit te delen. In het tweede bedrijf kwam ze op 4-0, voordat Azarenka haar opslag wist te behouden.

De Wit-Russin deed er bij 4-1 nog alles aan om terug te komen, de game duurde bijna een kwartier, maar Sjarapova hield stand. De winnares van 2004 stelde de zege niet veel later op eigen service veilig.

Londen 2012

Het treffen met Williams is een herhaling van de olympische finale in Londen. Daar zal Sjarapova met weinig plezier aan terugdenken. Ze werd toen met 6-0, 6-1 van de baan geveegd. De Amerikaanse leidt met 9-2 in onderlinge ontmoetingen.

Williams won het eindejaarsevenement twee keer: in 2001 en 2009. Ongeacht de resultaten van dit weekeinde zal Azarenka het kalenderjaar afsluiten als nummer één van de wereld.