HOOFDDORP - Thiemo de Bakker ging in de laatste maanden van het tennisjaar eigenlijk naar Zuid-Amerika om gewoon nog wat wedstrijden te spelen. Een finaleplaats in Belem en een challengerzege in San Juan later is de top honderd opeens in beeld.

Door Charlie Bootsman

De inwoner van Haarlem schreef zondag in Argentinië na Alphen aan den Rijn en Bercuit de derde challenger in drie maanden tijd op zijn naam. Resultaat is de 132e plaats op de wereldranglijst.

Plaatsing voor de Australian Open, weggelegd voor de beste 106 spelers van de ATP-ranking, komt steeds dichterbij. "Die top honderd moet nu wel het doel zijn, al is daar nog wel wat voor nodig", laat De Bakker vanuit Brazilië aan NUsport weten.

De geboren Westlander speelt deze week in Rio de Janeiro en vervolgt daarna zijn Zuid-Amerikaanse trip naar Porto Alegre, Montevideo en San Leopoldo. "Voor dat laatste toernooi heb ik me ook ingeschreven omdat ik dan misschien nog een paar punten nodig heb."

Hamstringblessure

Zijn opmars doet denken aan 2009 toen De Bakker zich via de challengers ook opwerkte naar de top honderd en uiteindelijk strandde bij de veertigste plek in juli 2010, waarna hij ver wegzakte. "Het gaat gewoon heel goed. Ik heb niets te klagen, al zijn er natuurlijk wel genoeg dingen die beter kunnen."

"Als ik goed speel, merk ik wel dat ik ook kracht over heb. Als ik een mindere dag heb, ga ik te snel defensief spelen.Toch heb ik mezelf een beetje verrast. De laatste anderhalve week voordat ik hierheen ging heb ik niet getennist door een hamstringblessure."

De Bakker is nu weer fit en vastberaden om terug te keren op zijn oude niveau. Coach Raymond Knaap reist de komende weken nog met hem en Thomas Schoorel mee. De samenwerking bevalt De Bakker goed, al heeft zijn coach ook verplichtingen bij de tennisbond.

"Het zou geweldig zijn als ik met hem de top honderd haal, al zijn daar nog wel heel veel punten voor nodig." Voorlopig heeft De Bakker het nog wel naar zijn zin in Brazilië. "Het ritme hier ligt me wel. Het zou alleen lekker zijn als we eens wat vroeger kunnen eten."

Het succes van de laatste weken heeft De Bakker een sponsor opgeleverd. Hij heeft een contract afgesloten met Virtuoos, een Nederlands bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen en vermarkten van voedingssupplementen.