HOOFDDORP - Andy Murray en Novak Djokovic gaan ruim een maand na de US Open-finale op herhaling in de eindstrijd van het Masters-tennistoernooi in Shanghai.

Beiden wonnen zaterdag in twee sets hun halve finale in de Chinese havenstad. Murray rekende af met Roger Federer (6-4 en 6-4), Djokovic was een maatje te groot voor Tomas Berdych (6-3 en 6-4).

Murray, die vorige maand op de US Open z’n eerste Grand Slam won, beleefde een zeer goede start door in de eerste game een break te plaatsen. Federer trok de stand echter meteen gelijk.

Bij een stand van 2-2 leverde de Zwitser echter nogmaals zijn service in door liefst drie dubbele fouten op rij te slaan.

De zeventienvoudig Grand Slam-winnaar slaagde er in de eerste set niet meer in een voet aan de grond te krijgen in de opslaggames van zijn opponent.

Onnodige fouten

Aan het begin van het tweede bedrijf werkte de Zwitser, die veel onnodige fouten maakte, liefst zeven breakkansen weg.

Een kwartier later drukte de Schot wél door; op 2-2 maakte hij een 40-15 achterstand goed. Toen Murray op 5-4 voor de wedstrijd wilde serveren, besloot de organisatie het dak van het stadion dicht te doen vanwege de regen.

Na een oponthoud van 36 minuten maakte de Schot het karwei alsnog af, na een matige game van Federer.

Door de nederlaag ziet de Zwitser zijn marge ten opzichte van Djokovic op de wereldranglijst slinken. Federer gaat maandag zijn driehonderdste week als nummer één in.

Djokovic

Eerder op de dag won Djokovic relatief eenvoudig van Berdych: 6-3 en 6-4. De Tsjech werd aan het begin van beide sets gebroken en liep vervolgens achter de feiten aan.

Djokovic heeft nu tien van zijn laatste elf duels met Berdych in winst omgezet.