AMSTERDAM - Thiemo de Bakker keek vrijdag met gematigd enthousiasme terug op zijn partij tegen Roger Federer. De Zwitser won in drie sets van de Nederlander en zette zijn land op een 1-0 voorsprong in de Davis Cup.

Door Charlie Bootsman

“Ik denk dat ik tevreden mag zijn. Ik heb redelijk tennis laten zien”, zei de nummer 159 van de wereld.

“Er zijn een paar momenten dat ik niet gebroken mag worden en dan gebeurt het toch. Dan maak ik zelf de fout en dat doet pijn.”

De Bakker had hier en daar last van de zware omstandigheden op het Westergasterrein in Amsterdam. De regen zorgde ervoor dat de partij ruim een half uur onderbroken moest worden en door de wind vlogen de ballen soms over de baan.

“De omstandigheden waren niet gemakkelijk. Je zag dat hij zich ook niet helemaal op zijn gemak voelde. Toch moet je constant een goede bal blijven slaan tegen Federer, anders neemt hij het initiatief heel gemakkelijk over.”

De ambiance in het geïmproviseerde stadion in Westerpark beviel hem goed. “Dit is één van de mooiste stadions waar ik heb gespeeld.”

Jammer

De 23-jarige De Bakker is op de weg terug nadat hij bijna buiten de top vierhonderd van de wereldranglijst viel.

“Ik heb in dat opzicht zeker wat van deze wedstrijd geleerd. Ik moet gewoon aan mijn spel blijven werken. Toch heb ik nog wat kansen gecreëerd. Het is jammer dat ik er niet meer van heb kunnen maken.”

De Bakker speelde in het verleden al tegen Novak Djokovic en Rafael Nadal. Toch maakte Federer de meeste indruk op hem.

“Door de manier waarop hij de bal raakt. Bij het inspelen merkte je al dat hij met weinig moeite doorslaat. Dat voel je meteen. Dat zei ik al tegen captain Jan Siemerink.”

Terugvechten

Federer zei na afloop dat De Bakker goed op weg is om weer terug te keren naar de hoogste regionen van het tennis. “Dat is goed om te horen, maar het doet me meer dat de mensen om me heen dat zeggen.”

Ook bij de kleine challengers zonder het grote publiek zal De Bakker zich terug moeten vechten richting de top veertig van de wereld, waar hij ooit stond. “De periode dat ik me daar druk om maak, heb ik achter me gelaten. Ik weet waar ik het voor doe.”

Bekijk de video: