HOOFDDORP – Serena Williams heeft maandag de US Open gewonnen. De Amerikaanse versloeg in een zeer spannende finale Victoria Azarenka met 6-2, 2-6 en 7-5.

Williams stapte pas na twee uur en achttien minuten tennis als winnares van de baan. De nummer vier van de plaatsingslijst pakte haar vijftiende Grand Slam-titel.

Azarenka, de Wit-Russische nummer één van de wereld, verloor na haar triomf op de Australian Open eerder dit jaar voor het eerst een finale op het hoogste niveau.

Williams was de afgelopen maanden al oppermachtig in het vrouwentennis met winst op Wimbledon en een gouden medaille bij de Spelen in Londen.

Azarenka pakte de bronzen medaille en Williams, die de eindstrijd in New York vorig jaar verrassend verloor van Samantha Stosur, was dan ook de grote favoriete voor de eindstrijd die vanwege het slechte weer een dag later dan gepland werd afgewerkt.

Dolgelukkig

Williams leek op weg naar een eenvoudige zege, zoals ze eerder in het toernooi gewend was. Ze won de eerste set overtuigend in ruim een half uur zonder een breekpunt toe te staan.

Het spel van Williams werd in de tweede set een stuk wisselvalliger en Azarenka maakte daar optimaal gebruik van. De Wit-Russin serveerde sterk en dwong haar tegenstandster tot het maken van fouten. Williams verloor zo haar eerste set van het toernooi.

De beslissende set werd een boeiend gevecht in het Arthur Ashe Stadium. Azarenka gaf tot twee keer toe een break voorsprong weg. Bij 5-3 mocht ze zelfs serveren voor de winst, maar Williams wist zich alsnog terug te knokken.

Ze won vier games op rij en stortte na het laatste punt dolgelukkig ter aarde. Het is de vierde titel voor Williams op de US Open.