LONDEN - Roger Federer was opgelucht toen hij in de tiebreak van de tweede set op matchpoint zijn bal de netband zag schrapen en alsnog binnenviel. "Natuurlijk voel je je slecht als je dan naar het net loopt", aldus Federer, "maar er was ook een zucht van opluchting.”

Federer moest donderdag diep gaan in zijn kwartfinalepartij tegen de Amerikaan John Isner. Hoewel de Zwitser in twee sets won, was de 6-4 en 7-6 (5) overwinning alles behalve makkelijk.

Terugblikkend op de laatste bal in de tiebreak vervolgde hij. "Je bent blij dat het over is. Want anders komt zijn 'big service' weer in actie", refereerde hij aan het sterkste wapen van Isner. "Dan weet je niet wat er gaat gebeuren. Dus nogmaals: natuurlijk was ik opgelucht."

"Over het geheel gezien denk ik dat ik een sterke wedstrijd heb gespeeld", verklaarde de Wimbledon-kampioen en de huidige nummer één van de wereld. "Door de wind was het voor ons allebei moeilijk het juiste ritme te vinden, maar ik denk dat we allebei ons best hebben gedaan.''

Mazzel

De Amerikaan Isner benadrukte in zijn reactie na afloop dat Roger Federer niet voor niets de nummer één van de wereld is. "En dat soort jongens hebben meestal kleine mazzeltjes aan het einde van de wedstrijd", doelde hij op het beslissende punt.

"Maar ik heb ook de nodige punten gehad die net in mijn voordeel de goede kant opgingen. Over de hele wedstrijd gezien cijferen dat soort momenten zich tegen elkaar weg. De tiebreak werd door zowel Roger als mijzelf gewoon sterk gespeeld."

De grote Amerikaan maakte donderdag zijn debuut op het centrecourt van het Wimbledon en genoot daar zichtbaar van. "Het was ontzettend leuk, het is een ongelooflijke baan. Ik geloof dat Roger er iets vaker heeft gestaan dan ik", voegde hij er met een lach aan toe.

"Maar ik denk niet dat het een doorslaggevende factor is geweest. De condities waren zwaar, het was behoorlijk winderig. Maar het was zwaar voor ons allebei."

Del Potro

Op weg naar de finale moet Federer zien af te rekenen met de als achtste geplaatste Argentijn Juan Martin del Potro. "Ik geloof dat het alweer de zesde keer dit seizoen is dat we tegen elkaar spelen", blikt de Zwitser vooruit. "Op Roland Garros speelden we nog een zware vijfsetter."

"Ik ben niet verrast dat hij hier in de halve finales staat. Hij speelt goed dit seizoen en heeft behoorlijk wat zelfvertrouwen. Hij had een goede loting en ging overtuigend door het toernooi heen. Ik ga mijn handen vol aan hem hebben."

Federer memoreerde daarbij aan de door hem verloren finale van het US Open in 2009. Del Potro was destijds in vijf sets te sterk voor de FedExpress. "In de belangrijkste wedstrijd die wij ooit tegen elkaar speelden was hij de sterkste."

"Daar ben ik me heel erg van bewust. Hij is een grote speler met een sterke service. Dat maakt hem op een snelle grasbaan extra gevaarlijk."

Sampras

Federer werd later in de persconferentie gevraagd of hij zijn eerste partij op het centrecourt van Wimbledon nog kon herinneren. "Ik dacht het wel. Ik moest het opnemen tegen Pete Sampras en won in vijf sets. Als ik die partij ooit vergeet, heb ik echt een probleem", grapte de Zwitser.

"Een eerste partij op het centrecourt hier is sowieso speciaal. Het is een hoogtepunt in de loopbaan van elke speler. Maar dit is natuurlijk niet het 'championship', maar de Spelen. Ik denk dat Isner ook op Wimbledon ooit het centrecourt zal halen."

In de andere halve finale treft de Britse hoop Andy Murray de Serviër Novak Djokovic. De wedstrijden worden vrijdag gespeeld. De eindstrijd is op zondag.

Lees alles over de Spelen op onze special